DOK KINA NAJAVLJUJE PROTUMJERE, IZ BIJELE KUĆE PORUČILI: Otvoreni smo za razgovore

SAD su otvorene za dalje razgovore sa Kinom sa ciljem pronalaženja rješenja za trgovinski spor Vašingtona i Pekinga, saopšteno je iz Bijele kuće.

Portparol Bijele kuće Lindzi Volters odgovorila je na zahtjev da razjasni izjavu savjetnika američkog predsjednika Donalda Trampa za ekonomiju Lerija Kudloa kako su u posljednjih nekoliko dana ostvareni kontakti dvije zemlje na najvišem nivou. “Vodili smo diskusije na visokom nivou u nekoliko prilika u posljednjih nekoliko mjeseci i ostajemo otvoreni za razgovor sa Kinom“, rekla je ona.

Voltersova nije pojasnila na koga je Kudlou mislio, ali je podsjetila da je Tramp sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom posljednji put razgovarao u maju.

Carine za hiljade proizvoda

Kina je objavila da je spremna uvesti nove carine na američku robu u vrijednosti gotovo 60 milijarda dolara, po cijenu eskalacije trgovinskog sukoba dvije velesile.

Kinesko ministarstvo trgovine je saopćilo da su te potencijalne protumjere za američku robu vrijedne gotovo 60 milijarda dolara reakcija na nedavnu prijetnju Bijele kuće da će za 10 i 25 posto povećati carine na uvoz iz Kine vrijedan 200 milijarda dolara, prenosi Hina.

“Datum uvođenja novih carina ovisit će o postupanju SAD-a”, dodaje u saopćenju kinesko ministarstvo trgovine.

Tačnije, dodatne kineske carine u rasponu od 5 do 25 posto uvele bi se na 5.207 vrsta američkih proizvoda, dodaje se u odvojenom saopćenju kineskog ministarstva finansija.

Dodatne carine odnosit će se na velik broj prehrambenih proizvoda, pa tako i na govedinu te na tekstil, hemikalije, dijelove aviona i ukapljeni zemni plin. Kina zadržava pravo da donese i “druge protumjere”, dodaje ministarstvo trgovine, upozorivši da će “svaka prijetnja i jednostrana ucjena samo zaoštriti spor i naštetiti interesima obije strane”.

Komunistički režim nije zatvorio vrata nastavku pregovora, ali jedino “dijalog utemeljen na međusobnom poštovanju, ravnopravnosti i obostranom interesu jesu način za uspješno rješavanje trgovinskog spora”, ističe se u saopćenju kineskog ministarstva trgovine.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj