DRAMA U LIBANONU: Slovenske vojnike napala naoružana banda dok su patrolirali oko UN-ove baze u kojoj su smješteni i Hrvati

Pripadnici slovenske vojske, koji se nalaze u UN-ovoj misiji UNIFIL u južnom Libanonu napadnuti su u subotu dva puta od strane naoružanih skupina tijekom redovne patrole u okolici UN-ove baze. U drugom napadu njihovo patrolno vozilo je poliveno benzinom i zapaljeno.

United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) peacekeepers watch as Israeli workers build a wall near the border with Israel, near the village of Naqoura, Lebanon March 6, 2018. Picture taken March 6, 2018. REUTERS/Ali Hashisho - RC11457069E0

Tek nakon što u zrak ispalili dva metka slovenski su vojnici uspjeli napustiti mjesto napada i povući se u bazu neozlijeđeni, potvrdio je glasnogovornik slovenske vojske.

Riječ je o bazi Shama kod mjesta Naquora na samoj granici Libanona i Izraela, u kojoj je od travnja smješteno i pedeset i dvoje pripadnika Hrvatske vojske. Oni su u sastavu talijanskog kontingenta s pripadnicima brigade Julia.

Prema navodima glasnogovornika slovenske vojske nepoznata grupa napadača je u prvom napadu opkolila patrolno vozilo slovenske vojske te su udarali po staklima vozila. Nakon što su se Slovenci povukli, na putu prema bazi dočekala ih je veća grupa napadača koja je zapalila vozilo. Nije objavljen podatak koliko je vojnika napadnuto.

Hrvatski vojnici na jugu Libanona obavljaju inženjerijske poslove – od pomoći lokalnom stanovništvu do razminiranja, ako je potrebno. O njihovim aktivnostima i boravku u Libanonu u četiri mjeseca njihova boravka nema nikakvih službenih informacija, tek se ovako posredno može saznati kakva je sigurnosna situacija.

U mjestu Naquora, pored kojeg se nalazi UN-ova baza Shama, živi oko 4000 stanovnika i 97 posto su šiiti. Mjesto je pod kontrolom Hezbollaha. No, prema dostupnim informacijama lokalno stanovništvo u najvećoj mjeri je naklonjeno pripadnicima UN-a.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj