NOŽ U LEĐA EVROPI! Ovog puta Orbanu ne smije biti oprošteno: Tamo gdje je Helmut Kol ujedinio Evropu spajajući istok i zapad, Orban polarizuje kontinent pokušavajući ih razdvojiti

Došlo je vrijeme da se Evropska narodna partija (EPP) konačno suprotstavi mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, piše “Politiko”. Posljednjih godina ova partija je imala konstruktivni dijalog sa Orbanovom Fides strankom i više puta upozorila da je u opasnosti da pređe “crvenu liniju”.

Ta granica je pređena prošlog meseca kad je Orban rekao da će mađarski “neliberalni model demokratije” biti rukovodeća sila koja će revitalizovati Evropu i EPP. A perspektiva duboko zabrinjava. Tamo gdje je Helmut Kol ujedinio Evropu spajajući istok i zapad, Orban polarizuje kontinent pokušavajući da ih razdvoji.

Mnogi građani Evrope pitaju se koje je stanovište EPP. Najveća opasnost po tu partiju je napad na evropske vrednosti, a ne potencijalne posljedice odluke da se one brane. EPP mora intenzivirati ovu debate uoči kongresa partije u Helsinkiju u novembru.

Mađarka se očito udaljava od statuta EPP. Azilanti se pod Orbanovom vlašću predstavljaju kao neprijatelji i kriminalci a ljudima koji im pomažu prijeti se kaznom zatvora. Zatvaranje aktivista za ljudska prava i kršenje prava izbjeglica je protiv povelje EU o fundamentalnim pravima. Orban je nadgledao i napad na akademske i kulturne slobode, a EU optužio za “invaziju” muslimana.

Zajedničko nošenje tereta

Fides je u junu predstavila ustavnu reformu prema kojoj je nelegalno da se pripadnici “tuđinske populacije” smjeste u Mađarskoj. To je zabilo esker u kovčeg bilo kojeg potencijalnog zajedničkog evropskog rješenja pitanja imigracija. EPP vjeruje da su imigracije evropsko pitanje koje traži evropsko rješenje. Prihvata ključne principe evropske solidarnosti. Želi da se obrati uzrocima i postavi sistem regulisanih imigracija koji se bori protiv ljudskog trafikinga.

Evropa treba politiku koja razlikuje ljude koji imaju pravo na zaštitu međunarodne zajednice i ekonomske izbjeglice, te bolje mehanizme implementacije da se vrate oni koji nisu kvalifikovani za azil.

Mađarsko odbijanje da se pozabavi imigracijama na evropskom nivou je de fakto veto na glatko funkcionisanje bloka i poklon desničarskim, antievropskim partijama koje ustaju širom kontinenta.

Dok se sve zemlje EU ne slože da pomognu u nošenju tereta imigracija, ozlojeđenost u zemljama poput Italije, Njemačke i Švedske će rasti, kao i antiimigrantsko raspoloženje. Orbanova politika je ohrabrila centralno i istočnoevropski komšiluk da prati tu liniju i okrene leđa Evropi.

Jasan stav ka Fidesu

Krucijalno je da EPP ne dozvoli da se vladavina prava ispolitizuje, a EPP bi trebala dati primjer ostalim partijama. Evropa ne sme dopustiti da Orbanova agenda erodira evropske principe, ističe “Politiko”. Lideri EPP moraju zauzeti jasan stav po pitanju Fidesa. Dalja neizvjesnost će vjerovatno biti na štetu partiji. Također, lideri stranke trebali bi da javno izazovu retoriku Fidesa, njenu politiku i zakone koji se tiču Evrope.

Suprotstavljanje Orbanu bit će dugo čekani čin hrabrosti i političkog vođstva i bez sumnje će izazvati reakciju nekih populista, koji će to predstaviti kao diskriminaciju protiv Mađarske. Ali obraćanje razlikama EPP i Orbanove partijom treba se posmatrati kao konstruktivni korak – pozivnicu za dijalog i ponovno usklađivanje njegove vizije EU uz poštovanje vrijednosti EPP.

Orban je ove nedjelje rekao da je ključno u politici “ne izgubiti svoj kompas”. Ali on je svoj izgubio, a ovi u EPP ne treba da izgube svoj, zaključuje “Politiko”.

 

 

(Global CIR/Politico/Blic)

Objavljeno u:

Komentiraj