POSLIJE ČOVIĆA POTOP! Predsjednik HDZ-a najavljuje “nesagledivu krizu” ako ne postane član Predsjedništva BiH

Dragan Čović najavljuje “nesagledivu krizu” ako ne postane član Predsjedništva BiH, što je moguć scenarij budući da mu kao protukandidat na megdan izlazi predsjednik DF-a Željko Komšić.

Prije svega, mi, kao i hrvatsko, moramo dovoljno animirati i bošnjačkog glasačko tijelo kako se ne bi dogodilo da imamo nelegitimne nacionalne predstavnike u tijelima vlasti. Uvjeren sam da imamo dovoljno mudrosti, primarno među Bošnjacima unutar Federacije kao izborne jedinice, da se to ne dogodi. Kazao je ovo u intervjuu za Velečernji list predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović govoreći o predstojećim Općim izborima.

– No, ako se dogodi, onda imamo vrlo ozbiljan problem. Teško ćemo u jednoj takvoj situaciji moći implementirati izborne rezultate i izvjesno je da bismo mogli ući u nesagledive krize – izjavio je Čović, aludirajući na mogućnost njegovog poraza u utrci za člana Predsjednišva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, kojeg su u parlamentarnu proceduru uputile stranke sa sjedištima u Sarajevu, je za Čovića protivan odluci Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića te se, dodaje, nastoji izglasati u pogrešnom parlamentu. Tim se zakonom, smatra predsjednik HDZ-a BiH, od FBiH pokušava napraviti entitet samo bošnjačkog naroda.

– Mislim da mogu ustvrditi da su Hrvati u BiH jedini istinski zagovornici puta BiH u EU i NATO – izjavio je Čović.

Tvrdi da je lično tokom aktuelnog mandata u Predsjedništvu BiH neumorno radio na euroatlantskom putu BiH. One koji zagoravaju građanski model uređenja države, Čović, tvrdi, poštuje.

– I kada se govori o podjeli BiH, moram reći da nema većeg poticaja podjeli od građenja BiH kao unitarne građanske države – poručio je.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj