POTEZI SAD-a SU NEUČTIVI! Erdogan naredio zamrzavanje američke imovine u Turskoj

Potezi koje su preduzele SAD prema Turskoj, povodom sveštenika Endru Bransona, nisu prikladni za strateškog partnera i “neučtivi su” prema Turskoj, izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Slikovni rezultat za erdogan against usa

On je u obraćanju ženskom krilu njegove AK stranke rekao da je izdao naređenja da se zamrzne imovina u Turskoj, koja je u vlasništvu američkih ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.

Ove nedjelje SAD su uvele sankcije dvojici turskih ministara povodom slučaja sveštenika Endru Bransona, optuženog u Turskoj da je podržavao terorizam.

Zajednička reakcija četiri turske stranke u parlamentu na američke sankcije

Četiri političke stranke iz Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) uputile su oštar protest na sankcije koje je Ministarstvo trezora SAD-a turskim ministrima.

Zajedničko saopćenje pod naslovom ”Zajedno s našim narodom i njegovom odlučnosti prijetnjama SAD-a govorimo ‘ne”, potpisali su Mehmet Mus, ispred Partije pravde i razvoja (AK Parti), Engin Altay, ispred Republikanske narodne partije (CHP), Erkan Akcay, ispred Partije nacionalnog pokreta (MHP) i Yavuz Agiralioglu, ispred stranke IYI.

U saopćenju je rečeno kako je stav neprihvatljiv s aspekta prijateljstva, savezništva i zajedničkog članstva u NATO-u kao i s aspekta vrijednosti stečenih tokom dugog niza godina i da odluka predstavlja posljednju nerazumnu kariku politike koju vodi SAD. Upućen je oštar protest na odluku o sankcijama američkga Ministarstvo trezora dvojici turskih ministara. Ističe se kako ovakve odluke ne pomažu u rješavanju problema u odnosima između Turske i SAD-a i da zapravo imaju karakteristike novih problema.

”Poznato je da glavni krivac za pokušaj podmuklog puča u Turskoj 15. jula 2016. Fetullah Gulen duži niz godina boravi u SAD-u i da su napori s pravnim osnovama za njegovo izručenje skoro udarili u zid i nisu dali rješenje. SAD u Siriji, našoj susjednoj zemlji, sarađuje s terorističkim grupama usmjerenim protiv Turske i kako ne uzima u obzir ovu opasonost, uvođenjem sankcija skoro da nastavlja ovu politiku”, dodaje se. Istaknuto je kako uprkos svemu navedenom, izgovor je suđenje u slučaju o špijunažu u Turskoj kako bi se utjecalo na Tursku.

U zajedničkom saopćenju je napomenuto kako je neprihvatljivo nametati sankcije direktno članovima kabineta.

“Ovim putem izražavamo zajedničku odlučnost našeg naroda u odbacivanju ovakve odluke te pozivamo sve nadležne međunarodne i nacionalne organe na odgovor”, poručeno je u zajedničkoj izjavi stranaka.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj