PRVI PUT OD DRUGOG SVETSKOG RATA! Po Berlinu se uveliko ‘šuška’: Treba li nam nuklearna bomba?

Pošto su predstavnici njemačke spoljne politike postali sve više ubijeđeni da agresivna retorika američkog predsjednika Donalda Trampa prema Berlinu i NATO-u predstavlja presudan pomak u prekoatlantskim odnosima, neki su počeli da razmišljaju u nezamislivom pravcu.

“Treba li nam nuklearna bomba?” odjeknula je vijest u Veltu, najvećim nedeljnim novinama u Berlinu i to nije distopijska novela u kojoj su Nijemci u Drugom svjetskom ratu prvi došli do nuklearne bombe i bacili je na Vašington, već stvarna debata koja se dešava u sadašnjem Berlinu.

– Po prvi put od 1949. godine Savezna Republika Njemačka nije više pod američkim nuklearnim kišobranom – napisao je u svom članku Kristijan Hake, istaknuti njemački politički novinar.

Nacionalna odbrana na osnovu nuklearnog odvraćanja mora da ima prioritet u svjetlu novih prekoatlantskih neizvjesnosti i potencijalnih sukoba. Brojanje evropskog rješenja za materijalizaciju je čista iluzija, jer su nacionalni interesi drugačiji – istakao je on.

Kako piše “Politiko”, ovo nije prvi put da Njemačka razmišlja o nuklearnim opcijama. Početkom šezdesetih godina, tadašnji kancelar Konrad Adenauer, koji je sumnjao u pouzdanost SAD-a kao saveznika, pokušao je da pristupi tadašnjem francuskom predsjedniku Šar de Golu u nadi da uključi Njemačku u francuski nuklearni arsenal. Bio je ljubazno odbijen.

Nekoliko godina nakon što je Adenauer napustio poziciju kancelara, Nemačka je ratifikovala ugovor o nuklearnom neširenju iz 1968. godine, kojim ukazuje da ne želi da ima dodirnih tačaka sa razvojem atomskog oružja. Prema takozvanom Sporazumu o ujedinjenju dvije Njemačke i pripadnika Drugog svjetskog rata koji su utrli put do ponovonog ujedinjenja ove zemlje, Njemačka se opet opredijelila za izbjegavanje nuklearnog oružja.

Ovo su razlozi zašto je ipak jako mala mogućnost da se obistine tvrdnje o nuklearnom oružju.

– Ako bi Njemačka odustala od statusa nenuklearne zemlje, šta bi onda spriječilo Tursku i Poljsku da vrate tužbu – izjavio je Volfgang Išinger, bivši njemački ambasador u SAD, na tekst koji je objavio Hake.

Ulrike Franke analitičar iz Evropskog savjeta za spoljnu politiku smatra da je jako bitno da Njemačka i Evropa imaju stratešku debatu. – Ono što Nemačka polako počinje da shvata jeste da opšta struktura evropskog sistema bezbjednosti nije pripremljena za budućnost – dodala je ona.

Prema pisanju ovog medija, nemački političari su dugo izbjegavali raspravu o odbrani, ali Trampova uporna kritika njemačke skromne potrošnje za odbranu, prisiljuje političku klasu da mu se suprotstavi.

Pojedini analitičari su predložili da umjesto izgradnje sopstvene nuklearne mogućnosti, Nemačka možda bolje da razmisli o tome da finansijski pripomogne Francuskoj koja je već izgrađena i stabilna. Međutim, istraživanja koja su obavljena prošle godine pokazuju da sufinansiranje nuklearnog arsenala druge zemlje ne bi bilo izvidljivo izvan statusa kvo. Drugim riječima, članstvo Njemačke u NATO-u i EU već je stavilo ovu zemlju pod francusku i englesku nuklearnu zaštitu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj