ZBOG VALA VRUĆINA: Dvije nuklearke obustavile rad u Francuskoj

Dvije nuklearne elektrane na istoku Francuske privremeno su obustavile rad zbog visoke temperature i toplotnog vala koji je zahvatio zemlju, saopćila je francuska elektrodistribucija (EDF).

Nuklearna centrala u Enu, u blizini granice sa Švicarskom, obustavila je rad poslije podne zbog visoke temperature rijeke Rhone, prenosi Beta.

Druga centrala, u Fessenheimu na granici s Njemačkom i Švicarskom, smanjila je proizvodnju i radi s jednim od dva reaktora.

Elektrodistribucija nije isključila mogućnost dodatnog smanjenja proizvodnje struje zbog vrućine, dodajući da to ne bi trebalo da ugrozi domaćinstva jer je u pitanju ljetnji period kada se manje koristi električna energija.

Velike vrućine u Evropi pogodile su u petak najviše Španiju i Portugal gdje su vlasti na povećanom oprezu zbog opasnosti od izbijanja šumskih požara, Švicarska je zbog vrućina dopustila vojnicima da nose kratke hlače, a finski supermarket pozvao je kupce da prespavaju kod njih kako bi se rashladili.

Ovogodišnje ljeto već je donijelo sušu i šumske požare u Velikoj Britaniji i Grčkoj, gdje su poginuli deseci ljudi, a Švedska je u petak upozorila na opasnost od izbijanja šumskih požara.

Vrući zrak iz Sjeverne Afrike uzrokovao je na Iberskom poluotoku najveći toplotni udar od 2003, jedne od najgorih godina po šumskim požarima.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj