DOŠLI SMO NA POZIV DAMASKA! Iran će napustiti Siriju ali samo pod ovim uslovom

Iran će smanjiti svoje prisustvo u Siriji ili potpuno izaći odatle ako se situacija stabilizuje, a borba protiv terorizma dođe do kraja, izjavio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi. 

– Sve dok sirijska vlada to bude željela mi ćemo se nalaziti u ovoj zemlji. Osim našeg zahtjeva sirijskoj vladi, važan zadatak bio je borba protiv terorizma. Čim budemo smatrali da je Sirija blizu relativne stabilnosti, a borba protiv terorizma dovedena do kraja i postignuti značajni uspjesi, naravno, možemo da smanjimo konsultativno prisustvo u Siriji ili se čak povučemo u potpunosti –  objasnio je Kasemi agenciju Pana.

Sredinom jula savjetnik za međunarodne poslove vrhovnog lidera Irana Ali Hameneija, Ali Akbar Velajati, izjavio je da će Iran ostati u Siriji, inače će teroristi nastaviti aktivne aktivnosti. On je podsjetio da se iranske trupe nalaze u Siriji na zahtjev zvaničnog Damaska i naglasio da su neumjesni zahtjevi drugih država, uključujući i SAD, da Iran povuče vojnike iz Sirije. Osim toga, prema njegovim riječima, prisustvo Irana u Siriji nema nikakve veze sa Izraelom.

Izraelske vlasti su više puta izrazile zabrinutost zbog iranskih snaga u Siriji, jer smatraju da one predstavljaju prijetnju za Izrael, a takođe upozorile na eventualne preventivne mjere u slučaju pokušaja iranske vojske da se učvrste na izraelskoj granici.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj