OPASNOST OD MASOVNOG ZAMRAČENJA: Ruski hakeri navodno upali u stotine američkih energetskih tvrtki, a napad još traje!

Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS) tvrdi kako su hakeri pod kontrolom Rusije infiltrirali storine američkih tvrtki koje se bave snabdijevanjem električnom energijom. Hakeri koji rade za tajanstvene organizacije kao što su Dragonfly ili Energetic bear “mogli su samo pritisnuti prekidače” i isključiti struju širom SAD-a, tvrdi DHS, piše Daily Mail.

Preko manjih do većih tvrtki

Navodni napad započeo je u proljeće 2016., nastavio kroz 2017. i vjerojatno još traje, tvrde istražitelji. Hakeri su ciljali manje tvrtke sa slabim sigurnosnim mjerama koje bi zapošljavale veće energetske firme da im ažuriraju IT sustave ili održavaju strojeve. Nakon što bi ušli u mreže manjih tvrtki, hakeri bi ukrali vjerodajnice zaposlenika te pomoću njih došli ušli u sustave energetskih firmi. Činjenica da su koristili legitimne vjerodajnice otežala je njihovo otkrivanje, ta mnoge tvrtke još ni ne znaju da su hakirane.

Hakeri su zatim počeli prikupljati informacije o mrežama, poput njihove konfiguracije, opreme koju koriste i načina kontrole. Upoznali su se i s načinom na koji sustavi djeluju u svakodnevnim uvjetima rada kako bi ih što bolje ometali. Bivši pomoćnik zamjenika ministra obrane Michael Carpetner tvrdi kako se hakeri “spremaju za ograničeni ili totalni napad.”

Trump više vjeruje Putinu nego vlastitim obavještajcima

Ove su vijesti objavljene nakon brojnih kritika na američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog njegovog summita s Vladimirom Putinom u Helsinkiju, posebno kada je podržao ruskog predsjednika umjesto vlastitih obavještajnih agencija kada se govorilo u miješanju u izbore.

Trumpa su napali iz obje stranke, a i neki njegovi politički saveznici nazvali su ovo “najgorom greškom njegovog predsjednikovanja”. Nakon toga predsjednik SAD-a dao je seriju kontradiktornih izjava, u kojma je i negirao i porvđivao svoju prvotnu izjavu.

 

(Global CIR/Net)

Objavljeno u:

Komentiraj