U KNINU I DRAGAN ČOVIĆ TE IZASLANSTVO IZRAELA! Središnje obilježavanje 23. obljetnice Oluje

Uz nazočnost predstavnika hrvatskog državnog vrha, visokih gostiju i velikog broja građana iz svih dijelova zemlje, u Kninu je svečano obilježen Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 23. obljetnica Vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.

Slikovni rezultat za čović na obilježavanju oluje

Na samom početku svečanog programa koji je započeo na ulicama grada Knina, a nastavio se na Kninskoj tvrđavi, nakon postrojavanja pripadnika Hrvatske vojske, s glavnog kninskog trga, Trga Dr. Ante Starčevića, puštena su 23 bijela goluba povodom 23 godine “VRO Oluja”.

Čović, Gotovina, Markač, izaslanstvo Izraela…

Na spomenik hrvatske pobjede Oluja 95 zajednički vijenac položili su i svijeće zapalili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, hrvatski ministri obrane, unutarnjih poslova i branitelja, ostali visoki vojni i policijski te lokalni politički dužnosnici kao i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Na svečanosti u Kninu je nazočila većina ministara iz Vlade, kao i generali iz Domovinskog rata Ante Gotovina i Mladen Markač, izaslanstvo partnerske Države Izrael, vojni izaslanici akreditirani u Hrvatskoj, zastupnici u Hrvatskom saboru i predstavnici Nacionalne garde Minesotte (SAD) koji su sudjelovali u pobjedničkom mimohodu.

Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga (OSRH) Kolinda Grabar-Kitarović u svom je obraćanju na glavnom kninsko trgu posebno ukazala na važnost prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška i na ulogu koju su njih dvojica odigrali u realizaciji VRO Oluja, kao ključne oslobodilačke akcije u Domovinskom ratu.

Pozdravila je i pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i njihov doprinos kojega su dali u završnim operacijama osobađanja hrvatskog teritorija.

“Ulaganje u sigurnost i obranu nije trošak, to je prije svega ulaganje u život, u budućnost, u znanost, obrazovanje, istraživanje i razvoj”, kazala je predsjednica.

Pozdravila je ostvareno strateško partnerstvo Hrvatske s Državom Izrael u nabavi borbenih zrakoplova F-16 Barack te poručila kako je to doprinos sigurnosti Hrvatske i cijelog jugoistoka Europe kojem se, poručila je, nakon brojnih povijesnih kušnji otvara jedinstvena perspektiva razvoja i suradnje.

Posebno je to važno za Bosnu i Hercegovinu, domovinu i državu i hrvatskog naroda sa kojom je Hrvatska na mnoge načine neraskidivo povezana. Zato će Republika Hrvatska podupirati europski put Bosne i Hercegovine, ostajući privržena razvoju najboljih mogućih međusobnih odnosa, što pretpostavlja i čvrstu potporu zahtjevima Hrvata za punom ravnopravnošću u ostvarivanju legitimnih nacionalnih prava. To uključuje i potporu svim izbjeglim i protjeranim Hrvatima koji danas žive izvan Bosne i Hercegovine u ostvarivanju njihovih političkih, imovinskih i drugih prava”, kazala je, između ostaloga, u svom govoru hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Za nekoliko dana poništena dugogodišnja okupacija

Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković istaknuo je u govoru kako je VRO Oluja u svega nekoliko dana poništila pet godina okupacije hrvatskih krajeva, Hrvatskoj donijela priželjkivanu slobodu, označila kraj rata i donijela trajan mir te vojnički porazila velikosrpsku politiku Miloševićevog režima.

Plenković je kazao kako je strateška promjena snaga koju je donijela VRO Oluja omogućila slom opsade Bihaća te oslobađanje velikog dijela prijateljske BiH, kao i potpisivanje Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma za BiH.

Poručio je kako je Hrvatska Srbiji 1996. godine pružila ruku pomirbe kroz normalizaciju odnosa te kako se danas zalaže za suradnju i dobrosusjedske odnose.

Dobrosusjedski odnosi se moraju temeljiti na istini, pomirbi, odgovornom suočavanju s prošlošću i pravdi, a to podrazumijeva i pronalazak odgovornih za sva kaznena djela počinjena tijekom rata. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsku pomirbu, dok je iskreno preuzimanje odgovornosti, naprimjer, omogućilo primjerenu i trajnu pomirbu između Francuske i Njemačke i stvorilo snažan temelj današnje Europske unije”, kazao je premijer Plenković.

Ocijenio je da je nabava izraelskih zrakoplova s američkom tehnologijom ogroman korak za sigurnost hrvatske države i neba za sljedećih 30 godina.

Okupljenima se na središnjem kninskom trgu obratio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je upozorio na važnost njegovanja zahvalnosti prema svima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, kao i prema obiteljima stradalih branitelja.

Stjepan Cumbaj, roditelj poginulog pripadnika Hrvatske vojske u VRO Oluja, kazao je kako se s ponosom danas sjećamo svih stradalih u VRO Oluja i svih koji su živote dali za hrvatsku slobodu jer ih, rekao je, narod slavi kao heroje koji su ih zadužili.

“Ne dopustimo zaborav i iskrivljavanje istine o Domovinskom ratu jer on je temelj na kojem smo izgradili našu državu”, poručio je Cumbaj.

Nakon govora, uslijedio je mimohod motocikala i starodobnih vojnih vozila, a potom i program na Kninskoj tvrđavi uz nazočnost visokih državnih i vojnih uzvanika čitanjem povjesnice o VRO Oluja, zvonjavom Crkvenih zvona i podizanjem zastave Republike Hrvatske.

Na tvrđavi su pročitana imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, uz minutu šutnje ispaljen je počasni plotun iz topničkih oružja, održan je mimolet zrakoplova i program akro grupe HRZ-a “Krila Oluje“.

Vojno-redarstvenom akcijom Oluja, izvedenom od 4. do 7. srpnja 1995. godine, Hrvatska vojska je oslobodila velik dio okupiranog hrvatskog teritorija, osim istočne Slavonije koja je mirno reintegrirana, a s početkom akcije s okupiranog područja iselilo je više desetaka tisuća lokalnog srpskog stanovništva koje je preko BiH evakuirano prema Srbiji

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj