CRNI BILANS PRIRODNE KATASTROFE: Više od 90 osoba poginulo, a 300 povrijeđeno u zemljotresu u Indoneziji, spašavanje i dalje traje

U zemljotresu, jačine sedam stepeni po Rihteru, koji je u nedjelju pogodio otok Lombok, u Indoneziji, poginula je 91 osoba. Glasnogovornik Nacionalne agencije za upravljanje rizicima od prirodnih katastrofa (BNPB) Sutopo Purwo Nugroho izjavio je kako je najviše stradalih evidentirano na sjeveru otoka. Širom Lomboka povrijeđeno je oko 300 osoba.

Nugroho je dodao kako je s otoka Gili evakuirano oko hiljadu domaćih i stranih turista. Zemljotres se osjetio i na Baliju gdje su poginule najmanje dvije osobe.

U zemljotresu je oštećeno više od hiljadu kuća, a akcije spašavanja provode se uz učešće helikoptera.

Agencija za meteorologiju, klimu i geofiziku Indonezije ranije je saopćila kako je zemljotres evidentiran na dubini od 15 kilometara i to 27 kilometara sjeveroistočno od Lomboka, a ukinut je alarm prethodno izdat zbog mogućeg cunamija.

Na Međunarodnom aerodromu Praya došlo je do kraćeg prekida u napajanju električnom energijom što je dovelo do kašnjenja letova. Stanje je ubrzo normalizirano.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj