NE POSUSTAJE: Thompson urlao ustaški pozdrav na proslavi Oluje

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana grada, u Glini je jučer priređen raznolik program, a vrhunac proslave bio je Thompsonov koncert.

Thompson je koncert započeo pjesmom Bojna Čavoglave i ustaškim pozdravom Za dom spremni. Program u Glini, uključujući i Thompsonov koncert, navodno je vodio Velimir Bujanec, uzvanik na Kolindinoj inauguraciji, neonacist, ekstremni desničar i osuđeni diler koji je kurvu plaćao kokainom.

Nije jasno zbog čega je neonacist izabran za vođenje programa na Dan pobjede. Poslali smo upit Gradu Glini i HDZ-ovom gradonačelniku Stjepanu Kostanjeviću, a njihov odgovor ćemo objaviti čim ga zaprimimo.

alt

Zabranjeni nastupi

Marku Perkoviću Thompsonu su u zadnjih par godina zabranjeni nastupi u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, ali i Sloveniji. Posebno je zanimljiv ovaj zadnji slučaj, kad je nakon zabrane Thompsonova koncerta u Mariboru pjevač tražio da ga zaštiti – državni vrh. I Plenković i Kolinda su tada stali u Thompsonovu obranu, ali bez uspjeha.

U stranim su medijima u posljednji dana osvanuli deseci članaka u kojima se problematizira nastup Thompsona na dočeku nogometaša. Konzervativni njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung Thompsona je opisao kao “desnoradikalnog ljigavca i glorifikatora fašizma”, Financial Times piše kako je Hrvatska postigla autogol pozivanjem Thompsona na doček reprezentacije, ugledni američki časopis Foreign Policy (FP) je na svom portalu objavio detaljan članak pod naslovom “U Hrvatskoj su simpatizeri nacista dobrodošli na zabavu”, a lovac na naciste Efraim Zuroff pisao je za Jerusalem Post o Thompsonu, “zloglasnom zbog svojih ultranacionalističkih stihova i veličanja hrvatskog genocidnog ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata”.

Thompson je bio optužen da je 5. 8. prošle godine u Slunju izvođenjem pjesme Bojne Čavoglave s pozdravom “Za dom spremni” poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti, međutim, oslobođen je optužbe. Slunjska policija se nije žalila na oslobađajuću presudu Prekršajnog suda.

alt

Jasenovac i Gradiška Stara

Osim koketiranja s ustaštvom u nekim svojim pjesmama, Thompson je pjevao i Jasenovac i Gradišku Staru, pjesmu koja veliča klanje Srba u ustaškim koncentracijskim logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Podsjetimo, Index je prije punih 15 godina objavio snimku koja dokazuje da je Thompson na svojim koncertima pjevao pjesmu Jasenovac i Gradiška Stara, koja slavi Antu Pavelića i ustaške zločine nad Srbima. Thompson je, podsjetimo i na to, prvo tvrdio da se toga ”ne sjeća”, ali je nedugo nakon toga priznao da je dotičnu pjesmu ipak pjevao i to, da se poslužimo Thompsonovim riječima, ”svugdje po hrvatskim trgovima i dvoranama”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj