TRAMP POTPISAO UREDBU O SANKCIJAMA IRANU! Iranci kupuju zlato uoči američkih sankcija

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu o ponovnom uvođenju brojnih sankcija Iranu, najavljujući da će američka politika nametnuti “maksimalni ekonomski pritisak” na tu zemlju.

Trump je u saopćenju naveo da je međunarodni sporazum o obustavljanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija “strašan, jednostrani dogovor” kojim je iranska vlada zaradila novac koji koristi za raspirivanje konflikta na Bliskom istoku.

“Pozivamo sve države da preduzmu korake koji pokazuju da se iranski režim suočava sa izborom: ili da promijeni svoje prijeteće, destabilizirajuće ponašanje i reintegriraju se u globalnu ekonomiju ili da nastave putem ekonomske izolacije”, rekao je Trump.

Teške posljedice

On je upozorio da oni koji ne prekinu ekonomske veze sa Iranom “rizikuju teške posljedice” prema uvedenim sankcijama.

Sankcije stupaju na snagu u utorak.

U međuvremenu, u zajedničkom saopćenju članica Evropske unije Francuske, Velike Britanije i Njemačke u vezi s novim paketom američkih sankcija zvaničnom Teheranu, poručeno je kako će EU odlučno štititi evropske kompanije koje posluju s Iranom.

Iranci kupuju zlato

Cijene zlata u Iranu svakodnevno dostižu rekordne nivoe, jer građani pokušavaju zaštititi svoju ušteđevinu od obnovljenih američkih sankcija koje nagrizaju vrijednost nacionalne valute.

Cijena zlatnog novčića težine 8,13 grama dostigla je u nedjelju 36 miliona rijala (820 dolara), što je više nego duplo veća cijena u odnosu januar, prenosi Russia Today.

Prošle sedmice, zlato je zabilježilo rekord od 45 miliona rijala (1.025 dolara) po novčiću.

“Ljudi kupuju zlato jer je riječ o pouzdanoj investiciji”, izjavio je Mohammad Kashtiray, šef vijeća za zlato i nakit pri Iranskoj privrednoj komori.

Pad domaće valute

Iranska nacionalna valuta rijal suočila se sa rekordnim padom ove godine, a njen kurs se trenutno kreće oko 44.000 rijala za dolar, u odnosu na 36.099 rijala iz januara.

Ministri zemalja grupe 5+1 (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) potpisali su u Beču 2015. godine sporazum sa Iranom koji je na snagu stupio 16. januara 2016. godine. Nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu, zemlje članice EU objavile su zajedničko saopćenje u kojem je izraženo žaljenje zbog ovakve odluke Washingtona.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj