IZRAEL ZADOVOLJAN ZBOG UBOJSTVA SIRIJSKOG NAUČNIKA: General Aziz Asbar, direktor znanstvenog istraživačkog centra, poginuo je u subotu

Izraelski ministar za obavještajne djelatnosti Israel Katz izrazio je u utorak zadovoljstvo zbog ubojstva važnog sirijskog znanstvenika zaduženog za naoružanje, ali nije želio komentirati nagađanja da bi Izrael mogao biti u to upleten.

Slikovni rezultat za Aziz Asbar

General Aziz Asbar, direktor znanstvenog istraživačkog centra povezanog sa sirijskom vladom, poginuo je u subotu zajedno sa svojim vozačem u eksploziji bombe podmetnute u njegov automobil, po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava. Napad se dogodio u okolici Hame.

On je vodio ogranak Sirijskog znanstvenog istraživačkog centra u Masjafu u pokrajini Hami, koji je u srpnju ove godine i rujnu 2017. bio meta izraelskih napada.

SAD optužuje tu instituciju da razvija sarin i kemijsko oružje, što sirijska vlada niječe.

New York Times je u ponedjeljak citirao neimenovanog “visokog dužnosnika jedne bliskoistočne tajne službe” koji je rekao da Izrael stoji iza tog napada.

“Ne komentiramo taj tip tvrdnji i neću ih komentirati niti sada”, rekao je Katz, ujedno i ministar prometa, za izraelski vojni radio.

Odgovornost za napad na Asbara preuzela je sirijska pobunjenička skupina povezana sa skupinom Tahrir al-Šam. Ona uključuje bivšu Frontu al Nusru, koja je bila sirijski ogranak al Kaide.

Brigade Abu Amara objavile su na internetu da su “podmetnule eksplozivnu napravu” kojom je on ubijen.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj