POREZNA UPRAVA ODGOVORILA ŠEPIĆEVOM ANALITIČARU: Zašto širite zlonamjerne i netačne tvrdnje?

“Porezna uprava Federacije BiH ističe da se na ovu instituciju u posljednje vrijeme potpuno neopravdano vrše neosnovani i neutemeljeni napadi, zbog netrpeljivosti pojedinica, koji koriste medijski prostor u već pokrenutoj izbornoj kamapanji za predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini u kojoj se ne biraju sredstva za sticanje lične promocije. U nizu tih napada su i netačne i zlonamjerne tvrdnje koje u sredstvima javnog informisanja i na svom facebook profilu objavljuje „makroekonomski analitičar“ Faruk Hadžić”.

Svojim tvrdnjama dotični analitičar Hadžić nastoji dezinformisati građane da je Porezna uprava Federacije BiH donijela odluku kojom retroaktivnim oporezivanjem prihoda iz inostranstva, nameće „harač“ građanima BiH.

Poštovani gospodine Hadžiću,

Vaša tvrdnja „da Vas nije bilo strah stati pred kamere Face TV Sarajevo, ispred institucije“ (čitaj Porezne uprave FBiH) je tačna, jer niti Vas, niti bilo koga drugog ne treba biti strah da uđe u Poreznu upravu Federacije BiH pa i da se ispred slika. Nažalost sve ostalo što ste napisali, a tiče se Porezne uprave je netačno, jer Porezna uprava je javna institucija dostupna svim građanima, pa i u slučaju kada nisu prijavljene, niti plaćene porezne obaveze.

Ukoliko ste imali namjeru skrenuti pažnju na sebe i potvrditi da nemate straha, onda ste se trebali slikati ispred institucija koje su donijele propise za koje tvrdite „da nanose štetu građanima“. Međutim, prema Vašim postupcima, da se zaključiti, da je Vas gospodine Hadžiću, očito bilo strah ući u Poreznu upravu iz razloga, što biste svojim ulaskom u ovu instituciju mogli nešto i naučiti, a što bi Vas spriječilo da građanima prenosite svoje stavove koji nisu u skladu sa zakonskim propisima, stvarnim činjenicama i istinom, nego kao takvi predstavljaju laži i obmane, kreirane u svrhu vlastite političke promocije, a što za posljedicu ima unošenje nemira u živote građana FBiH.

Iz vlastitog neznanja ili nekih drugih namjera, Vi dezinformišete građane, jer nije tačno da Porezna uprava Federacije BiH oporezuje doznake, odnosno novac koji rodbina iz inostranstva upućuje rodbini u Federaciji BiH. Porezna uprava nikada nije ni oporezivala te prihode, jer su po kantonalnim zakonima srodnici u prvoj i drugoj liniji oslobođeni plaćanja poreza. Svi kantonalni zakoni o porezu na imovinu, nasljeđe i poklone su dugo vremena dostupni javnosti na web stranici Porezne uprave Federacije BiH i dobro bi bilo da ste ih pročitali prije davanja Vaših izjava.

U svojim tekstovima i medijskim istupima ste navodili da se oporezuje i prihod ostvaren od prodaje imovine koja je korištena u lične svrhe, što takođe nije tačno i što predstavlja još jednu potvrdu ličnog neznanja, odnosno nepoznavanja oblasti oporezivanja dohotka. Stoga, podsjećamo Vas da je članom 5. Zakona o porezu na dohodak, propisano da se prihodi ostvareni prodajom imovine koja je korištena u lične svrhe ne smatraju dohotkom na koji se plaća porez na dohodak. Porezna uprava je od stupanja na snagu pomenutog zakona, tj. od 1. januara 2009. godine, primjenjivala navedene odredbe prema kojim ovi prihodi nikada nisu bili predmet oporezivanja, niti će to biti sve dok su ovi propisi na snazi.

Kao makroekonomski analitičar, morali biste znati da Porezna uprava Federacije BiH nije nadležna za donošenje zakona i pravilnika o primjeni zakona, odnosno da je Porezna uprava Federacije BiH izvršni organ koji provodi važeće propise.

Porezna uprava Federacije BiH nastoji izgraditi pravedan, jasan i stabilan porezni sistem koji će odgovoriti potrebama razvoja naše zemlje. Njeni zadaci i aktivnosti temelje se na važećim zakonskim rješenjima, a ne na odlukama i retroaktivnoj primjeni zakona. Porezna uprava davanjem prijedloga na nacrte zakona nastoji da utiče da oni budu što pravedniji i kvalitetniji. Smatramo, da i Vi kao i svi drugi koji žele, treba da svojim prijedlozima utičete na donošenje kvalitenih zakona, ali ni u kom slučaju iznošenjem netačnih informacija i navoda koji nisu u skladu sa zakonom.

Pozivamo Vas da dođete u Poreznu upravu Federacije BiH da Vam pomognemo da razjasnite sve nejasnoće i dileme koje imate u vezi primjene Zakona o porezu na dohodak, prije nego što ponovo javno objavite svoje „analize“ iz ove oblasti. Posebno bismo željeli znati gdje su objavljeni Vaši stručni radovi i u kojim stručnim časopisima se isti mogu pročitati, te na kojim naučnim postavkama se baziraju Vaše teze, kao što su između ostalog i stavovi da se „porezi ne trebaju plaćati i da se time ugrožavaju mladi“.

Vama kao „makro analitičaru“ je vjerovatno poznato da se rast DBP u FBIH u posljednje tri godine kreće oko ccc 3% godišnje, a da su javni prihodi za koje je nadležana Porezna upravna na godišnjem nivou povećani za preko 28% ili preko 1 milijarde KM. Zasluga za ove rezultate svakako pripada poreznim obveznicima, ali i svima onima koji su javnost istinito informisali i tako razvijali percepciju o plaćanju poreznih obaveza. Zato Vas gospodine Hadžiću pozivamo da govorite istinu i budete u grupi zaslužnih, a ne u grupi onih koji unose smutnju i unose nemir u živote građana Federacije BiH.

Porezna uprava Federacije BiH

 

(Global CIR/SB)

Komentiraj