TRAMP DOBIO SUPARNIKA! Novi meksički predsjednik: Niko nam neće prijetiti zidom!

Novoizabrani meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador poručio  je da njegova zemlja neće dopustiti da joj se prijeti zidom, upućujući time jedva prikriveni prijekor američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Slikovni rezultat za OBRADOR

“Meksiko će postati sila – i promijenit će odnose moći. Niko nam neće prijetiti zatvaranjem ili militarizacijom naših granica”, upozorio je Lopez Obrador, koji će stupiti na predsjedničku dužnost 1. decembra.

“To će biti moguće zato što će zemlja bilježiti rast i otvarat će se radna mjesta”, dodao je.

Američki je predsjednik među glavnim razlozima koji zahtijevaju sigurnije granice SAD-a izdvojio rekordan broj ubistava u Meksiku u prošloj godini.

Rekordan broj ubistava

Prema službenoj statistici meksičke vlade, u toj je zemlji prošle godine zabilježeno 28.711 ubistava, najviše otkada se 1997. godine počeo pratiti taj podatak. Situacija se u međuvremenu dodatno pogoršala, uz zabilježena čak 15.973 ubistva samo u prvoj polovini ove godine.

Donald Trump temeljio je svoju predizbornu kampanju, između ostalog, na obećanju da će deportovati imigrante bez dokumenata u matičnu zemlju i izgraditi novi zid na granici s Meksikom – koji bi trebalo da  finansira južni sused – kako bi se sprečio njihov ulazak u SAD. Te je doseljenike nazvao kriminalcima.

Eksplozivne izjave stajale su ga poslova i podstakle najgoru diplomatsku krizu između SAD-a i Meksika u više decenija. Sredinom maja američka delegacija na visokom nivou predvođena američkim državnim sekretarom  Mikeom Pompeom sastala se u Mexico Cityju s Lopezom Obradorom.

Sporni zid nije bio na dnevnom redu tog sastanka, a nije se spominjao ni u pismima koje je novoizabrani meksički predsjednik kasnije razmijenio s američkim kolegom.

 

(Global CIR/AJB/Agencije)

Komentiraj