DIPLOMATSKA BLAMAŽA DODIKOVOG REŽIMA: Premijerka Cvijanović platila da se uslika s Banonnom!

Banjalučki mediji pod kontrilom režima euforično su izvještavali o vanjsko-političkom uspjehu premijerke Cvijanović u Washingtnonu, a kao krunski dokaz navodili su vijest da je Stive Bannon, „jedan od najbližih saradnika predsjednika SAD Donalda Trumpa“, ugostio Cvijanovićevu u svom domu. No, američki magazin Newsweek, pozivajući se na dokumente iz Vlade SAD, otkrio je banalnu pozadinu cijele priče.

Slikovni rezultat za cvijanović banon

Osborne i Rubino, bliski prijatelji i poslovni saradnici nekadašnjeg menadžera Trumpove kampanje Coreyja Levandowskog, sada pomažu partiji Milorada Dodika, predsjednika RS, navodi ovaj magazin.

Podsjećaju da je američko ministarstvo trezora sankcioniralo Dodika prošle godine za održavanje referenduma o proslavi Dana RS.

Zvaničnici u Washingtonu su utvrdili da referendum spriječava napore da se sprovede Dejtonski sporazum iz 1995. godine, sporazum koji je okončao rat u BiH, jer diskriminira nesrbe.

“Dodik je nazvao Bosnu ‘neuspješnom državom’ i tvrdio da bi RS bilo bolje ako bi se odvojila od ostatka zemlje, kažu analitičari koji tvrde da bi se tako izazvali novi sukobi, dok bi etničke grupe mogle početi uspostavljati nacionalne granice. Dokumenti i istraživanja nedavno su otkrili da lokalna policija u RS dobija obuku iz Rusije u vojnom stilu i sakuplja vojnu opremu, a što bi se koristilo za promociju separatizma”, navodi Newsweek.

alt
Također, Osborne je za ugledni magazin “Mother Jones” rekao da je SNSD usmeno pristao platiti 10.000 dolara mjesečno svojoj lobističkoj firmi Twin Rocks Global koju su on i Rubino osnovali prošlog mjeseca.

On je također rekao da je pomogao uspostavljanju sastanaka za premijerku RS Željku Cvijanović tokom posjete Washingtonu u julu, uključujući i sastanak s poznatim proruskim republikanskim kongresmenom Danom Rohrabacherom iz Californije.

Premijerka Cvijanović se 29. jula sastala sa bivšim visokim dužnosnikom Bijele kuće Steveom Bannonom u njegovom domu u Washingtonu.

Radikalni desničar Bannon, koji je dobio otkaz prošle godine u Bijeloj kući, rekao je za američke medije što su prenijeli mediji širom svijeta, da planira osnovati fondaciju u Briselu koja bi pomagla desničarskim i nacionalističkim strankama u Europi

Njegov sastanak sa Željkom Cvijanović poklapa se sa njegovim planovima oko ruske vanjske politike. Bannon nije želio odgovoriti na pitanja da li je bio u kontaktu sa Rohrabacherom i Wickerom.

“Dodik je koristan Rusima jer se protivi ulasku BiH u NATO, a također je zaustavio i pregovore o ulasku BiH u EU”, izjavio je bivši američki diplomata David Salvo koji proučava utjecaj ruske politike na Balkan. On je naglasio da takva politika savršeno odgovara Rusiji i njenim interesima.

Inače, Stive Bannon je razgovarao s premijerkom Cvijanović u svom domu zbog vrlo prozaičnog razloga: ostao je bez kancelarije u Bijeloj kući odakle je s noge na nogu izbačen još u augustu prošle godine kada je i razriješen funkcije Trumpovog ličnog savjetnika.

Njegovu kratku i vrlo neuspješnu savjetničku karijeru trajno je zapečatila knjiga Michaela Wolffa “Vatra i bijes”, s podnaslovom “Trumpova Bijela kuća iznutra”, koja je podigla veliku političku buru u Washingtonu.

Najpikantnije informacije za knjigu autor je dobio upravo od Stevea Bannona. Ono što je ispričao Wolffu toliko je ozbiljno i šokantno da već na prvu dovodi u pitanje Trumpovo predsjednikovanje. Wolff u knjizi portretira predsjednika kao nedisciplinirano i razmaženo dijete koje ima učestale napade bijesa. Trump je reagirao preko svoga advokata poručivši da je “Bannon potpuno poludio nakon što je dobio nogu”. Advokat je Bannonu također poručio da će ga tužiti zato što se odlazeći iz Bijele kuće obavezao da u javnost neće iznositi povjerljive detalje iz kampanje i Bijele kuće.

-Bannon gotovo da i nema ništa s mojom predsjedničkom kampanjom, kao ni s mojim predsjednikovanjem i sa mnom. Kada sam ga izbacio iz Bijele kuće, nije izgubio samo svoj posao nego i zdrav razum – kazao je Trump, ali ovaj put ne preko Twittera, nego službenim priopćenjem Bijele kuće.

alt

Da rezimiramo: Željka Cvijanović je debelo platila da bi se u Washingtonu sastala i uslikala s BIVŠIM prvim saradnikom Donalda Trumpa, koji već godinu dana s Bijelom kućom nema ništa – a pogotovo nema kancelariju pa je prisiljen sastanke držati u svom privatnom apartmanu.

 

(Global CIR/SB)

Komentiraj