NAJBOLJI JE ĐINĐIĆEV PLAN?! Dačić: Nema boljeg vremena za rješenje pitanja Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je ne vidi spremnost Prištine na kompromis kada je u pitanju status Kosova, ali kaže i da oni imaju neka „moranja”. Kako kaže, boljeg vremena za rješenje pitanja Kosova neće biti.

 

Dačić je u „Jutarnjem programu“ televizije „Prve“ naveo da će se u narednih nekoliko mjeseci intenzivirati razgovori radi pokušaja pronalaska trajnijeg rješenja za status Kosova. Kako kaže, postoje dva razloga za to.

„Prvi razlog je potreba da se dođe do kompromisa, a ne da se ova tema zadržava decenijama unazad i unaprijed. Drugi razlog je što ističe mandat evropskim organima, Federika Mogerini će morati da ide na izbore. To znači da se intenzivira neposredni dijalog Beograda i Prištine, ali nema tog rješenja bez saglasnosti velikih sila“, rekao je Dačić.

Kada je u pitanju njegov stav o podjeli Kosova, Dačić kaže da je o tome govorio desetak godina. „Razgovarao sam o tome i sa Dobricom Ćosićem, on mi je pričao kako je o tome govorio sa Miloševićem i Đinđićem… Đinđić je govorio da imamo više mogućnosti — konfederaciju, a ako ništa ne može, imamo podjelu…“, istakao je Dačić.

Dodaje da se radovao kada je predsednik Aleksandar Vučić otvorio unutrašnji dijalog, ali da nije čuo nijedan drugi prijedlog. „To sam ja rekao, to je moje mišljenje. To nije prijedlog stranke, ni Vlade. Ja sam to govorio desetak godina, ja sam polazio od praktičnog rješenja. Ovo rješenje je brzo moguće jer nema preseljenja stanovništva“, dodao je on.

Kako kaže, nije on taj koji je otvorio „Pandorinu kutiju“, a kada je proglašena nezavisnost Kosova, trebalo je proglasiti i nezavisnost Republike Srpske.

„Ja sam govorio o razgraničenju, nisam upotrebio termin podela. Koje su to teritorije, nikada ni o tome nisam govorio. Pitajte narod na severu Kosova šta misli o tome. A Srbi u enklavama na jugu. Čemu oni pripadaju? Oni pripadaju srpskoj pokrajini po našem Ustavu, kao što Srbin iz Leposavića pripada Republici Kosovo po kosovskom ustavu, a gde je to u realnom životu… Taj što živi u enklavi davno je prestao da misli da je to baš sastavni deo Republike Srbije. Nažalost, takva je situacija bila. Moj prijedlog uopšte ne mora da se razmatra, da vidimo šta su druge varijante“, naglasio je Dačić.

Kada je u pitanju pozicija SAD o tom pitanju, Dačić naglašava da se njihova pozicija značajno promijenila.

„Ja sam razgovarao sa njima više puta, ranije nisu hteli ni da slušaju o tome. Danas su spremni da slušaju o kompromisu. Spremni su za kreativno rešenje, da se na to pitanje stavi tačka ili tri tačke“, rekao je on.

Naglašava da ne vidi spremnost prištinske strane na kompromis.

„Ali i oni imaju neka ograničenja, imaju neka moranja. Što se mene tiče, niko iz moje partije nikad nije bio izdajnik, ja ne želim da pobjegnem od problema. Ja provodim svaki sat svog radnog vremena da odvratim barem jednu zemlju od priznanja Kosova“, naglasio je Dačić.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj