NEVIĐENI SKANDAL U TOKIJU: Univerzitet priznao da je mijenjao rezultate prijemnih ispita ženskih studenata kako bi ograničio njihov broj

Uprava Medicinskog Univerziteta u Tokiju izvinila se nakon što je internom istragom potvrđeno da su više od deset godina prepravljani rezultati prijemnih ispita, kako bi se ograničio broj ženskih studenata.

Advokati uključeni u istragu došli su do saznanja da je Univerzitet manipulisao rezultatima svih prijemnih ispita od 2006. godine, a možda i ranije, što je potvrdilo nedavne izvještaje japanskih medija o takvim radnjama, čiji je cilj bio da što više muškaraca postanu ljekari.

Iz uprave Univerziteta saopšteno je da se manipulacije nisu trebale dogoditi i da se neće događati u budućnosti.

U saopštenju se navodi da će da će Univerzitet razmotriti mogućnost retroaktivnog primanja studenata koji bi položili prijemni ispit da nije bilo manipulacija, ali nije navedeno na koji način će to biti urađeno. Istraga je pokazala da je na prijemnom ispitu ove godine na rezultatima testova ženskih kandidata umanjeno za po 20 odsto, a da je, zatim, po 20 bodova dodato na rezultate testova muških kandidata.

Slične manipulacije vršile su se godinama, jer je Univerzitet želio da obrazuje manje ženskih ljekara, pod pretpostavkom da će žene skratiti i završiti svoje karijere nakon što postanu majke, javio je “Guardian”.

Advokat Kenji Nakai manipulacije je nazvao “dubokim seksizmom” i dodao da istraga upućuje na to da je rektor Univerziteta uzimao novac od pojedinih roditelja kako bi njihovi sinovi bili primljeni na studije. On je rekao da izvještaj istrage obuhvata samo posljednje manipulacije i da je neophodna dalja istraga.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj