ŠEF IRANSKE DIPLOMACIJE: ‘Amerika stalno vrluda, niko im više ne vjeruje, a nas danas podržavaju svi’

Sjedinjenim Državama više nitko ne vjeruje i teško je sada zamisliti pregovore s njima, poručio je iranski šef diplomacije Mohamad Džavad Zarif i ocijenio da one neće uspjeti ukinuti izvoz iranske nafte, prenose agencije u srijedu, dan pošto je SAD obnovio sankcije Teheranu. Američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom koji je nazvao katastrofalnim.

“Amerika stalno vrluda, nitko im više ne vjeruje”, rekao je Zarif za informativni kanal IRINN, piše agencija AFP.

“Amerikanci moraju znati i posljedice”

Trump je u utorak obnovio sankcije Iranu i upozorio druge države u svijetu da moraju birati hoće li poslovati s Iranom ili SAD-om čime je nastavio kombinirati prijetnje s politikom odškrinutih vrata za pregovore.

“Zamislite pregovore sada, kako bismo im mogli vjerovati”, zapitao je Zarif u srijedu.

Ocijenio je da svijet danas drukčije gleda na Iran.

“Prije nitko nije podržavao Iran. Danas ga podržavaju sve zemlje”, rekao je Zarif.

“Ako se Amerikanci nastave voditi pojednostavljenom i nemogućom mišlju moraju znati i posljedice”, rekao je Zarif. “Ne mogu misliti da će Iran neće izvoziti naftu, a drugi hoće”, kazao je kako ga prenosi Reuters.

Prvi na udaru sankcija – financijski sektor

Iranski predsjednik Hasan Ruhani dao je naslutiti prije mjesec dana da bi Iran mogao blokirati Hormuški tjesnac, plovni put kojim prolazi najveća količina sirove nafte, ako SAD pokuša blokirati iranski izvoz. Trump mu je odgovorio da će se Iran suočiti s ozbiljnim posljedicama bude li prijetio SAD-u.

Meta prvog paketa sankcija koje je SAD uveo u utorak je iranski financijski sektor, uključujući vladine kupnje dolara, trgovinu zlatom i prodaju državnih obveznica.

Očekuje se da će sljedeći paket biti uveden za tri mjeseca i obuhvatit će plinski i naftni sektor te Središnju iransku banku.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj