NAKON ISKUSTVA KRVAVOG RATA! Izraelski ministar odbrane: “Sirijska će vojska uskoro biti veća od one prije rata”

Izraelski ministar obrane, Avigdor Lieberman, poručio je tokom jučerašnjeg dana kako Sirija gradi vojsku koja će biti veća od one prije rata. Također je sugerirao kako je ovo pokazatelj da se Damask oporavio od kritičnog nedostatka ljudstva u prvim fazama rata.

Čak je i Bashar al-Assad 2015. priznao kako postoji nedostatak ljudstva te kako zbog toga vojska nije u stanju boriti se na svim mjestima jer bi to predstavljalo opasnost od gubitka ključnih teritorija. Tri godine nakon, i nakon ruske intervencije, situacija u Siriji je poprilično drugačija, a sirijska vojska na pragu je pobjede u ratu.

Izraelski ministar obrane komentirao je: “Vidimo kako Sirija ekspresno gradi veliku novu kopnenu vojsku koja će biti i veća od one prije rata”.

Ustavna komisija u Siriji do kraja septembra?

Sa druge strane, bliži se kraj rata u Siriji dok se priprema i posljednja ofanziva protiv militanata u Idlibu. Vođa takozvane Moskovske platforme sirijske opozicije, Kadri Jamil, rekao je da specijalni izaslanik UN-a za Siriju Stafan de Mistura planira formiranje ustavne komisije u Siriji do kraja septembra, govoreći u Moskvi u srijedu.

Koliko smo čuli, Stafan de Mistura bi trebao predstaviti listu civilnog društva. Komisija će biti sačinjena od tri dijela. Prvi dio je vlada. Drugi dio je opozicija. Treći deo je civilno društvo  –  rekao je Džamil.  Stafan de Mistura rekao je  da će formiranje ove komisije biti do kraja septembra – dodao je on.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj