NAKON TREĆE ODGODE LETA: Avion s budućim hadžijama iz BiH konačno poletio s Međunarodnog aerodroma Sarajevo

Avion ”Turkish Airlinesa” koji ove godine prevozi hadžije iz Bosne i Hercegovine poletio je u 13.55 sati s Međunarodnog aerodroma Sarajevo.  Uprkos jutrošnjoj odgodi leta, hadžije smo zatekli u opuštenoj i veseloj atmosferi, kako uzbuđeno očekuju polazak. Radnici aerodroma poduzeli su sve da njihov odlazak bude ugodan i brz. 

Drugi avion kreće u 15.10 – potvrđeno nam je Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Nezim ef. Halilović, direktor Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kazao je da je u toku ukrcavanje druge grupe, tačnije 263 vjernika sa područja Bihaćkog muftijstva, koji će vrlo brzo drugim letom krenuti za Medinu.

Ostale grupe hodačasnika za Medinu će poletjeti sutra i u subotu. Ove godine, jednu od pet islamskih dužnosti – odlazak na hadž ispunit će 1.680 vjernika iz BiH.

-Sa sedam aviona u naredna dva dana bit će prevezene sve naše hadžije, njih 1.680. Povratak je planiran od 26. do 30. augusta – rekao je Halilović.

Podsjećamo, do problema je ranije došlo jer aviokompanija Vision nije bila u stanju realizirati potpisani ugovor s Uredom za hadž i umru Rijaseta IZ u BiH, pa su najavljeni letovi odgođeni. Stoga je odlučeno da se nađe sigurniji avioprijevoznik, a to je Turkish Airlines, međutim i od jutros je nekoliko puta prolongirano vrijeme leta ovom kompanijom.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj