NAUČNA FANTASTIKA POSTAJE STVARNOST: Bolivija gradi muzej na dnu jezera

Bolivijska vlada sagradit će podvodni muzej na dnu jezera Titicaca u vrijednosti 10 milijuna dolara nakon otkrića tisuća arheoloških predmeta pronađenih u njegovim dubinama, objavilo je ministarstvo kulture.

“Bit će to turistički kompleks, a istodobno arheološki, geološki i biološki centar i prema tome jedinstven u svijetu”, ustvrdila je ministrica kulture Wilma Alanoca u utorak.

Predstavila je projekt muzeja prema zamisli belgijske agencije Enabel, partnera u projektu.

Kolijevka nekoliko civilizacija

Područje jezera Titicaca na 8562 četvornih kilometara između Bolivije i Peura bilo je kolijevka nekoliko civilizacija koje su cvale u predkolonijalno doba.

Prošlogodišnja otkrića omogućila su pronalazak gotovo 10.000 arheoloških predmeta, među kojima su artefakti izrađeni od kostiju, keramike ili metala, zatim ljudske i životinjske kosti, pribor za kuhanje iz drevnih kultura Predtiwanakota, Tiwanakota te Inka.

Pregovori u tijeku

Muzej bi trebao stajati 10 milijuna dolara i u tijeku su pregovori da se zatvori financijska konstrukcija, rekla je Alanoca otkrivši da bi UNESCO (UN-ova zaklada za znanost, obrazovanje i kulturu) te Belgija mogli sudjelovati s dva milijuna dolara.

Muzej će biti sagrađen blizu grada San Pedro de Tiquina, nekih 100 kilometara od La Paza, administrativne prijestolnice Bolivije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj