NIŠTA OD PODJELE KOSOVA! London i Berlin protiv korekcije granica Kosova i Srbije

Velika Britanija smatra da pozivi za korekciju granica Kosova i Srbije mogu biti destabilizirajući, Njemačka je i dalje mišljenja da je pomjeranje granice rizično, dok SAD imaju nešto ‘mekši’ stav, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

U odgovoru za RSE, Ambasada Velike Britanije u Prištini navela je danas da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova presudna za bezbjednost, stabilnost i prosperitet obiju zemalja, ali i šireg regiona. Kako se dodaje, britanska vlada vjeruje da to treba da bude osnova za priznavanje nezavisnih i suverenih država unutar aktuelnih granica.

“Smatramo da pozivi o korekciji nacionalnih granica mogu biti destabilizirajući”, navodi se u odgovoru i dodaje da će Velika Britanija nastaviti da podržava dijalog koji se vodi uz posredovanje EU, s ciljem sveobuhvatnog i održivog rješenja u korist obiju zemalja.

Njemačka nije promenila stav po pitanju promjena granica Kosova i Srbije, saopštila je danas Ambasada Njemačke u Prištini za RSE. Zvaničnici Njemačke su u nekoliko navrata izjavljivali da bi podjela Kosova mogla da dovede do stvaranja potencijalnih destabilizirajućih efekata u regionu i šire, zbog čega je ta država kategorički protiv podjele.

To je nedavno izjavio njemački ambasador na Kosovu Christian Heldt.

I njemački državni ministar za Evropu Michael Roth je prethodno za kosovske medije izjavio da njemačka vlada smatra da Kosovo i Srbija treba da dođu do jednog sporazuma uz učešće EU, ali je dodao da je Njemačka kategorično protiv pomjeranja granica između Kosova i Srbije jer je “tako nešto rizično”. “Državni ministar Michael Roth, kao i ambasador Heldt u različitim intervjuima su jasno izrazili zvaničan stav o dijalogu o normalizaciji odnosa. Ovim je poznat stav Federalne vlade Njemačke”, navodi se u odgovoru Ambasade.

S druge strane, kako podsjeća RSE, u nedavnom odgovoru State Departmenta na pitanje o sve češće pominjanoj podjeli i korekciji granica Srbije i Kosova u javnosti, navodi se da SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine uz pomoć EU, ali i da je sada vrijeme da strane budu “kreativne i fleksibilne”. “Rješenje mora doći od njih i biti lokalno. Sjedinjene Države su spremne da slušaju i pomognu stranama u pronalaženju dogovorenog rješenja”, naveo je State Department.

Predsjednik Kosova Hašim Tači je do sada u nekoliko navrata izjavio da će u Briselu predstaviti inicijativu o korekciji granice Kosova i Srbije, što bi podrazumijevalo pripajanje Preševske doline Kosovu, a nikako podjelu, razmjenu teritorija ili autonomiju za Srbe.

Razlog tome, kako je kazao, je zahtjev političkih lidera Albanaca iz Preševske doline da se taj dio pripoji Kosovu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se zalaže za razgraničenje sa Albancima na Kosovu.

“Ja se zalažem, i to je moja politika, za ragraničenje sa Albancima. To da imamo teritoriju za koju se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada, to je uvijek izvor potencijalnih sukoba”, rekao je Vučić novinarima u Šidu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj