NOVI SAUDIJSKI ZRAČNI NAPAD NA JEMEN: Pogođen školski autobus dok je prolazio pored velike tržnice – među poginulim i ranjenim najviše djece!

U Jemenu je ubijeno najmanje 40 osoba, većinom djece, u zračnom napadu koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na školski autobus . Pedeset osoba je povrijeđeno.

U Crvenom krstu navode da je autobus koji je prevozio djecu pogođen dok je prolazio pored velike pijace. Većina bolnica u tom dijelu Jemena je uništena, a dvije koje još rade nastoje zbrinuti sve pacijente. Napad se desio u provinciji Sadaa na sjeveru zemlje, uporištu pobunjenika iz pokreta Huti.

Bombaški napadi, glad i bolesti

Huti kontroliraju velik dio sjevera zemlje uključujući glavni grad Sanu, a vladu koju podržava Saudijska Arabija natjerali su 2014. u egzil. Do zračnih udara dolazi u isto vrijeme dok UN pokušava osigurati prekid vatre između dviju strana.

Jemenski Huti objavili su u srijedu da su jednostrano na dvije sedmice prekinuli napade u Crvenom moru kako bi podržali mirovne napore, samo nekoliko dana nakon što je Saudijska Arabija prekinula izvoz nafte kroz strateški kanal u Crvenom moru, do čega je došlo jer su od 25. juna Huti izveli više napada na tankere.

Luka Hudaida je vrlo važna za opskrbu Jemena, u kojem je oko 8,4 miliona ljudi, po ocjenama humanitarnih radnika, na rubu gladi.

Humanitarne organizacije upozoravaju povodom današnjih napada da hiljade djece svakoga dana u Hudaidi bježe pred bombaškim napadima, te da su u opasnosti od gladi i bolesti.

Gotovo 6.000 ljudi svakoga dana napušta grad, polovina od tog broja su djeca, a otkako je krenula ofanziva u junu grad je napustilo 330.000 ljudi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj