PAD RUBLJE ZBOG NOVIH AMERIČKIH SANKCIJA: Rusija odbacuje optužbe i nove američke sankcije naziva drakonskim

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu nazvalo je u četvrtak nove američke sankcije drakonskim i ocijenilo da je razlog za njihovo uvođenje, optužbe da je Moskva otrovala bivšeg špijuna i njegovu kći u Velikoj Britaniji, “prenategnut”.  Washington je u srijedu objavio da će uvesti nove sankcije Rusiji nakon što je utvrdio da je Moskva upotrijebila nervni otrov protiv bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u Velikoj Britaniji.

Rusija uporno odbacuje odgovornost za napad, a rusko veleposlanstvo u SAD-u kaže da američke optužbe nisu utemeljene na činjenicama i dokazima. I dalje ćemo tražiti neovisnu istragu incidenta, priopćilo je veleposlanstvo.

Sankcije pozdravljene iz Velike Britanije

Britanska administracija pozdravila je odluku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o sankcijama Rusiji zbog slučaja trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije. Ured britanske premijerke saopćio je kako Velika Britanija pozdravlja odluku američkih saveznika o novim sankcijama.

“Oštra međunarodna reakcija na korištenje hemijskog oružja na ulicama Salisburyja šalje Rusiji jasnu poruku da se neće ignorisati huškački i opasni postupci”, dodaje se u saopćenju.

Očekuje se da će američke sankcije biti primjenjene 22. augusta ili u periodu oko tog datuma, ali detalji nisu poznati.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojnoobavještajne službe GRU-a, i njegova 33-godišnja kćer Julija pronađeni su u ožujku otrovani na klupi u Salisburyju na jugu Engleske nakon što je nervni otrov novičok bio nanesen u tekućem obliku na njihova kućna vrata.

State Department: Dokazano da je moskva upotrijebila hemijsko ili biološko oružje

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert kazala je da je utvrđeno da je Rusija “upotrijebila hemijsko ili biološko oružje prekršivši time međunarodno pravo, te da je upotrijebila smrtonosno kemijsko ili biološko oružje protiv vlastitih državljana.”

NBC je prenio, pozivajući se na visokog dužnosnika State Departmenta, da bi u sklopu novih sankcija najveći učinak trebala imati zabrana odobravanja dozvola za izvoz osjetljive robe Rusiji koja se odnosi na nacionalnu sigurnost.

Pad rublje nakon najave sankcija

Vrijednost ruske nacionalne valute opala je nakon što je američki State Department saopštio da će 22. augusta na snagu stupiti novi paket antiruskih sankcija, prenose ruski mediji. Zvanični kurs trenutno iznosi 77,27 rubalja za euro, odnosno 66,64 rublje za dolar.

Prema mišljenju analitičara, dolar bi zbog novih antiruskih mjera mogao da dostigne i vrijednost od 70 rubalja, ali situacija bi trebalo uskoro da se primiri i da se rublja vrati na „svoje mjesto“. U najgorem slučaju, sa druge strane, Amerika i njene saveznice bi mogle po kratkom postupku  rasprodati svoju aktivu koju imaju u okviru ruskog državnog duga, a u tom slučaju dolar bi mogao da poraste do vrijednosti od 72 rublje, ali tu bi rast stao.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj