DAŠAK HOLLYWOODA: Brojne zvijezde zasjale na crvenom tepihu prve noći 24. SFF-a

Prve noći 24. izdanja Sarajevo Film Festivala crvenim tepihom prošetale su brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života BiH, regije i svijeta.

Najviše pažnje privukla je Severina koja je došla u pratnji svog supruga Igora Kojića. Publika se obradovala i srbijanskom glumcu Ivanu Bosiljčiću, te hrvatskim glumcima Juditi Franković i Goranu Bogdanu koji je redovni gost SFF-a, ali i Sarajeva.

Tepihom su prošetali i bh. glumci i reditelji Danis Tanović, Rijad Gvozden, Aida Begić, Amina Begović, Alen Drljević, Emir Hadžihafizbegović, Moamer Kasumović…

Danas Tanović, Ademir Kenović, Dino Merlin, Saša Lošić su uvijek rado viđeni gosti na crvenom tepihu.

Prikazan film ”’Hladni rat”

A istovremenim projekcijama u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu Raiffeisen, film “Hladni rat” oskarovca Pawela Pawlikowskog otvorio je 24. Sarajevo Film Festival, koji će do 17. augusta obogatiti kulturnu scenu glavnog grada nizom filmskih ostvarenja te brojnim drugim sadržajima.

“Hladni rat” govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi koji se zbog različitog porijekla i temperamenta na prvi pogled čine nespojivim, ali su ipak sudbinski predodređeni jedno za drugo. Reditelj Pawlikowski je za ovo ostvarenje nagrađen za najbolju režiju na nedavno završenom 71. Cannes Film Festivalu.

– Kada me Miro pozvao da otvorim festival, nisam razmišljao dva puta. Rekao sam: “sjajno”! Gledao sam film “Sjećaš li se Dolly Bell”, Sarajevo sam i zavolio kroz film, i evo me sada tu. Sretan sam što sam ovdje – rekao je Pawlikovski na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu.

Čast da vodi svečanost otvaranja ovogodišnjeg SFF-a pripala je glumcu Albanu Ukaju.

Uručeno počasno Srce Sarajeva

Nagrada “Počasno Srce Sarajeva” večeras je uručena turskom reditelju Nuri Bilge Ceylanu i bh. poduzetniku Nijazu Hastoru za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Reditelj Nuri Bilge Ceylan kazao je da je počastvovan što je upravo njemu dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva.

– Ovo mi je treći put da sam u Sarajevu. SFF je moj omiljeni festival – kazao je Ceylan.

On je pomenuo i zajedničku saradnju na dva filma sa direktorom Festivala, Mirsadom Purivatrom.

– Nešto što je meni uvijek bitno u mom odnosu s njim je to da on nije samo izuzetan kolega, već je i fantastičan čovjek. Hvala, drago mi je što sam ovdje – rekao je Ceylan.

Dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva 24. Sarajevo Film Festivala je i Nijaz Hastor, vlasnik i osnivač ASA Prevent grupacije, te osnivač Fondacije Hastor. Sa Hastorom je na pozornicu izašlo i dvoje djece, kojima je predao nagradu.

– Veliko je zadovoljstvo primiti ovakvo priznanje od nekoga ko je bolji od tebe – rekao je Hastor.

Podsjetimo, tokom sedam festivalskih dana publici će biti ponuđeno rekordnih 266 filmova iz 56 država u 18 programa iz 56 zemalja. Svjetske premijere zabilježit će 52 film, a 23 međunarodne.

Takmičarski program igranog filma predstavit će deset filmova koji će se boriti za prestižnu nagradu “Srce Sarajeva”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj