DŽAFEROVIĆ U KONJICU: Povezivanje statusa RS-a sa statusom Kosova su propagandne izmišljotine Miloševićevog učenika Ivice Dačića

Posjetama Prozoru, Jablanici i Konjicu, kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nastavio je seriju tribina i direktnih razgovora sa građanima. Na tribini u Konjicu Džaferović je govorio o svom programu i viziji, te iznio stav o svim bitnim političkim temama.

On se osvrnuo i na izjave ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića, koji rješavanje odnosa Srbije i Kosova želi povezati sa statusom bh. entiteta RS, izmišljajući pri tome da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović “uporedio Srbe sa Hitlerom”.

-Takve propagandne izmišljotine može izjaviti samo Miloševićev učenik Ivica Dačić. Genocid i zločini nad Bošnjacima su počinjeni, i potvrđeni presudama međunarodnih sudova. Mi nikada nismo optužili cijeli srpski narod za te zločine, nego vrlo precizno Miloševićev režim i konkretne zločince iz srpskog naroda. Upravo je Dačić taj koji cijelom srpskom narodu stavlja hipoteku koju treba da nosi njegov politički šef Milošević. Time pokazuje da se nije odrekao velikodržavne politike. Pametnije mu je da na to zaboravi, i da šuti – kazao je Džaferović.

Dodao je da ne postoje niti historijski, niti moralni, niti pravni argumenti po kojima se rješavanje odnosa Srbije i Kosova može povezivati sa BiH i njenim entitetom RS, te da je status BiH riješen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Miloševićev režim, čijim dijelom je bio i Dačić, na Kosovu je činio ratne zločine i masovno protjerivao albansko stanovništvo, a uz njegovu podršku su u BiH počinjeni genocid i zločini nad Bošnjacima. Jedina sličnost je, dakle, ta što je isto zlo poharalo i Kosovo i BiH – kazao je Džaferović.

On je u Konjicu govorio i o namjenskoj industriji, koja je u protekle tri godine uduplala proizvodnju i izvoz oružja i municije.

-Samo “Igman” zapošljava više od 1.100 radnika, a u narednom periodu će uposliti još najmanje sto ljudi. Osim otvaranja radnih mjesta, razvojem namjenske industrije jačamo i naše odbrambene kapacitete. I nastavit ćemo to raditi – kazao je Džaferović.

Tokom posjeta Prozoru, Jablanici i Konjicu, Džaferović je razgovarao i sa predstavnicima lokalnih vlasti i rukovodstvima SDA.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj