RUSIJA BLOKIRALA SJEDINJENE DRŽAVE U VIJEĆU SIGURNOSTI! Optužili Washington za destrukciju: Ovo je objava rata – odgovorit ćemo kontrasankcijama i izbacivanjem dolara

Rusija je blokirala američki prijedlog u komitetu Savjeta bezbjednosti za Sjevernu Koreju o uključivanju u sankcioni spisak nekoliko fizičkih i pravnih lica, kao i rusku banku „Agrosojuz“, koja je optužena da je sarađivala sa sjevernokorejskim državnim bankama. Prethodno je premijer Rusije kazao da se moguće pooštravanje američkih ekonomskih sankcija Rusiji može  tumačiti kao objava ekonomskog rata na koji se mora odgovoriti svim mogućim ekonomskim, političkim i drugim sredstvima. Kao jedna od mjera spominje se odustajanje od trgovanja u dolarima sa partnerima Rusije.

Slikovni rezultat za putin trump

Blokirana američka inicijativa

Rusija je navela da prijedlog SAD-a nije adekvatno potkrijepljen odgovarajućim dokazima. Ministarstvo inostranih poslova Rusije je s tim u vezi saopštilo da je ova odluka donijeta i zbog normi pritisaka i metoda koje sprovodi Savjet bezbjednosti UN-a i njeni pomoćni organi koji pokušavaju da sprovedu sopstvenu agendu bez uvažavanja mišljenja drugih članica.

Pored toga, primjetan je i trend Amerike da „legalizuje“ nedavno uvedene jednostrane sankcije protiv pojedinih sjevernokorejskih lica, kao i ruske banke „Agrosojuz“. Rusko ministarstvo naglašava da nove američke sankcije ne idu u prilog inicijativi relaksacije odnosa sa Sjevernom Korejom.

„Očigledno je da Vašington želi da nastavi da sprovodi politiku pritiska na Pjongjang, dokle god je to moguće. Takva destruktivna politika je u najmanju ruku neprijatna“, dodaje Ministarstvo.

Ovo je objava rata, odgovorit ćemo svim sredstvima

Na pitanje novinara kakve bi sankcije mogle da budu uvedene Rusiji u budućnosti i kako će to uticati na rusku ekonomiju, Medvedev je tokom posjete rezervatu Kronotski, na ruskom poluostrvu Kamčatka, rekao da ne želi da komentariše pregovore o budućim sankcijama, ali je dodao da bi mjere poput zabrane bankarskih aktivnosti mogle da se protumače kao objava ekonomskog rata.

“A na taj rat morat ćemo da odgovorimo – ekonomskim, političkim, a ako treba i drugim sredstvima”, rekao je premijer Rusije, prenela je agencija Tass. Govoreći o sankcijama koje su na snazi, Medvedev je rekao da je cilj takvih mjera da se “ograniči moć” Rusije, kako bi se “uklonila sa liste moćnih rivala u međunarodnoj areni”, iako je njihovo uvodjenje obrazloženo političkim razlozima.

Stejt department je prethodno saopštio da SAD uvode nove sankcije Rusiji zbog korištenja hemijskog oružja u pokušaju ubistva bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke u martu u Velikoj Britaniji. Sankcije će stupiti na snagu oko 22. augusta.Vašington se odlučio za nove sankcije uprkos naporima predsednika SAD Donalda Trampa da poboljša odnose s Rusijom i u jeku istrage o mogućem miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

 SAD su svjesno izabrale put sukoba

Ministarstvo inostranih poslova Rusije objavilo je da će kontramjeerama odgovoriti na nove antiruske sankcije SAD-u. Njegova portparolka Marija Zaharova tim povodom je izjavila: “Sjedinjene Države su svjesno izabrale put sukoba u bilateralnim odnosima koji su praktično svedeni na nulu. Nove sankcije predstavljaju izmišljeni izgovor. Razlozi za njihovo uvođenje su krajnje neprihvatljivi”.

Stejt departman SAD-a je objavio da se najnovije sankcije Rusiji uvode zbog “nelegalnog korištenja hemijskog oružja i pokušaja ubistva Sergeja Skripalja i njegove kćerke u martu u Velikoj Britaniji”. Zaharova je ukazala da Vašington direktno optužuje Moskvu za korištenje nervnog agensa “novičok” iako Velika Britanija do sada nije pružila nijedan dokaz o umiješanosti Rusije. Još je naglasila:

“Rusija je više puta upozoravala da sa njom niko neće razgovarati sa pozicije sile i jezikom ultimatuma. Ovo je novi korak Vašingtona koji nije prijateljski. Uslijediće uzvratne mjere. Kakve realno budu američke mjere – takve će biti i naše kontramjere. Mi nećemo ništa izmišljati. Što Amerikanci smisle – u tom duhu ćemo im i odgovoriti. Pravila igre niko nije ukinuo”.

Zaharova je ocijenila da su se SAD i Britanija upustile u dogovorenu zavjeru protiv Rusije u funkciji njene demonizacije. Na kraju je zaključila: “U svjetlu svega ovoga, kao otvoreno licemjerje izgleda deklarisana spremnost SAD da poboljšavaju odnose sa Rusijom. Ovo što radi Vašington – svjedoči o suprotnom”.

Rusija bi mogla da izbaci dolar

Koliko su Rusi ozbiljni u svom odgovoru svjedoče i najave da bi Rusija mogla drastično da ubrza proces prelaska na plaćanje u nacionalnim valutama sa svojim partnerima u slučaju da nove američke sankcije zakomplikuju trenutnu situaciju, izjavio je suvlasnik kompanija ‘Novatek’ i ‘Sibur’ Leonid Miheljson. Kako je objasnio, o tome ruski zvaničnici već duže vrijeme razgovaraju sa partnerima iz Kine i Indije, kao i sa pojedinim arapskim zemljama.

„Ukoliko sankcije budu uticale na transakcije koje se obavljaju sa tim zemljama, proces prelaska na plaćanje u nacionalnim valutama bit će drastično ubrzan“, istakao je.

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj