ZATRAŽENA NEZAVISNA ISTRAGA: UN osudio saudijski napad u Jemenu

Generalni sekretar UN Antonio Guterres osudio je vazdušni udar koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom u kojem su u Jemenu u četvrtak poginule desetine ljudi i pozvao na “nezavisnu i brzu istragu”.

“Generalni sekretar je naglasio da sve stranemoraju stalno voditi računa o tome da poštede civile i civilne objekte u sprovođenju vojnih operacija”, naveo je u saopštenju portparol UN, Farhan Haq, prenosi Reuters.

Najmanje 50 osoba je ubijeno, među kojima ima i dece, dok je 77 ranjeno u vazdušnom napadu koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na prometnu pijacu na severu Jemena, gde je prolazio autobus, javlja televizija Al Masirah, koja je pod kontrolom pobunjenika.

Saudijska Arabija: Autobus legitimna meta

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je na svom nalogu na Twitteru da je njhov tim u bolnici u Sadi izbrojao 29 tela dece, sve mlađih od 15 godina.

Navodi i da je njihov medicinski tim pružio pomoć za 48 ranjenih osoba, među kojima je 30 dece.

Saudijska Arabija i njeni sunitski saveznici više od tri godine bore se protiv proiranskih Husija koji kontroliraju veći deo severnog Jemena, uključujući glavni grad Sanu.

Njihov projektil u četvrtak je pogodio školski autobus u blizini pijace u gradu Dahjanu.

Saudijska koalicija priznala je napad, ali tvrdi da u autobusu nisu bila djeca nego naoružani pobunjenici i da se radilo o legitimnom vojnom cilju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj