MASOVNI PROTESTI U RUMUNIJI: Preko 200 povrijeđenih u sukobima policije i demonstranata koji su došli iz inostranstva

Više od 200 ljudi je povrijeđeno nakon što su izbili sukobi demonstranata i policije tokom protesta hiljada Rumuna koji žive u inostranstvu, a koji su nezadovoljni radom ljevičarske vlade, saopštile su medicinske službe.

Do sukoba je došlo kada su neki od učesnika protesta pokušali da probiju policijski kordon oko vladinih objekata, prenosi AP.

Više osoba je privedeno, a policija je tokom večeri u nekoliko navrata koristila i vodeni top.

Kako je saopštila hitna pomoć u Bukureštu, među povrijeđenima ima i demonstranata i policajaca, od kojih su neki zadobili povrede glave, dok su se drugi nagutali suzavca.

Rumunski predsjednik Klaus Joanis, kritičar Vlade Rumunije, saopštio je da „oštro osuđuje brutalnu intervenciju policije za razbijanje nereda“, koju je nazvao neproporcijalnim odgovorom na mahom mirne proteste.

Rumuni koji žive u inostranstvu počeli su u petak protest protiv ljevičarske vlade u Bukureštu zahtijevajući njenu ostavku i zalažući se za prevremene izbore.

Pripadnici rumunske dijaspore koji su došli u Bukurešt iz evropskih država da bi prisustvovali demonstracijama ljuti su na način na koji se upravlja Rumunijom.

Oko tri miliona Rumuna živi u inostranstvu. Oni kažu da su svoju zemlju napustili zbog korupcije, malih plata i nedostatka mogućnosti, prenio je AP.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj