ANKETA BBC-a: Marie Curie najuticajnija žena u historiji ljudskog roda

Francuska naučnica poljskog porijekla Marie Curie najuticajnija je žena u historiji ljudskog roda, smatraju učesnici ankete BBC-a.

Čitaoci BBC-evog časopisa “History” svrstali su Curie na prvo mjesto liste sto žena koje su promijenile svijet zbog toga što je bila prva osoba koja je dobila dvije Nobelove nagrade (za fiziku 1903. i hemiju 1911. godine), kao i zbog istraživanja radioaktivnosti.

Na drugom je mjestu američka aktivistica Rosa Parks, koja je odbila da bijelcu ustupi mjesto u autobusu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi.

Treće mjesto u anketi zauzela je Britanka Emmeline Pankhurst najzaslužnija što su žene dobile pravo glasa.

Slijedi engleska matematičarka i pionirka kompjuterskog programiranja Ada Lovelace, te hemičarka Rosalind Franklin, koja je doprinijela razumijevanju molekularne strukture DNK.

“Guardian” upozorava da bi ovaj izbor mogao da izazove i kontroverze, pošto je nekadašnja premijerka Velike Britanije Margaret Thatcher zauzela visoko šesto mjesto.

“Da li Eleanora Aquitaine, moćna žena dvojice kraljeva (11. na listi), imala veći značaj za svjetsku historiju od Djevice Marije, koja je na 12. mjestu?”, navodi list.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj