IZVJEŠTAJI UN-a: Milion Ujgura u ‘masovnim logorima’ u Kini

Odbor za ljudska prava Ujedinjenih naroda primio je prošle sedmice mnogo vjerodostojnih izvještaja o zatočenju milion etničkih Ujgura u Kini u nešto nalik “masovnom logoru za zatočenike”, javlja Reuters.

Procjene govore da je čak dva miliona Ujgura i pripadnika muslimanske manjine natjerano u “političke logore za indoktrinaciju” u zapadnoj autonomnoj regiji Xinjiang, rekla je  Gay McDougall, članica Odbora Ujedinjenih naroda za eliminaciju rasne diskriminacije, prenosi Hina.

“Duboko smo zabrinuti zbog brojnih i vjerodostojnih izvještaja koja smo primili o tome da je Kina, u ime borbe protiv vjerskog ekstremizma i zbog održavanja društvene stabilnosti, autonomnu regiju Ujgura pretvorila u nešto nalik masovnom logoru za zatočenike koji je zaodjenut tajnošću, u neku vrstu ‘zone bez prava'”, poručila je McDougall.

‘Velika prijetnja’

Kina tvrdi da je pokrajina Xinjiang “pod velikom prijetnjom islamističkih militanata i separatista koji planiraju napade” i podižu napetosti između većinom muslimanske ujgurske manjine koja živi u regiji i većinskog kineskog stanovništva Han.

Kina nije reagirala na optužbe iznesene u nedjelju.

Xinjiang je domovina Ujgura, muslimana koji su dugo izloženi diskriminaciji.

Posljednjih godina u toj regiji zabilježeni su nasilni sukobi za koje vlasti u Pekingu optužuju militante i separatiste.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da je pobuna reakcija na represivnu politiku Pekinga i upozoravaju da bi nove mjere mogle dio Ujgura gurnuti u ekstremizam.

 

(Global CIR/Agencije)

  1. […] IZVJEŠTAJI UN-a: Milion Ujgura u ‘masovnim logorima’ u Kini […]

Komentiraj