KORISTEĆI NJIHOVE EMOCIJE: Roboti mogu da manipulišu ljudima

Roboti mogu da manipulišu ljudima koristeći njihove emocije, tvrde naučnici u studiji koja se bavila odnosom čovjeka i mašine. Kada je u eksperimentu robot zamolio: “Ne! Molim te, nemoj me isključiti – bojim se mraka!”, veliki broj ispitanika odustao je od isključivanja.

Njemački naučnici istraživali su odnos čovjeka i robota, zbog čega su “regrutovali” 89 dobrovoljaca koji su razgovarali sa malim čovjekolikim robotom nazvanim Noa. Dobili su zadatke, među kojima i igru pitanja i odgovora. Noa bi postavljao pitanja ljudima poput: “Voliš li više tjesteninu ili pizzu?”.

Nakon što su zadaci obavljeni, akteri bi dobili dozvolu da mogu da isključe robota ako žele. Noa se tada obraćao sagovornicima panično ih moleći da ga ne isključuju jer se boji mraka. U jednoj grupi je čak 14 dobrovoljaca odlučilo da ostavi robota uključenog, a oni koji su ga ipak isključili prije toga su oklijevali.

Neki su priznali da im je bilo žao robota, dok je šestoro reklo da se nisu željeli usprotiviti robotovim željama. Dio ispitanika ostavio je robota uključenog jer su imali mogućnost izbora, prenose naučni portali.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj