TURSKA LIRA SE OPORAVLJA NAKON PRVOG AMERIČKOG UDARA! Merkel poručila: Njemačka želi ekonomski prosperitetnu Tursku

Turska Centralna banka u ponedjeljak ujutro započela je s programom ulijevanja dodatne likvidnosti u finansijski sistem, smanjivši obvezne rezerve koje tamošnje banke moraju držati u lirama i stranoj valuti, pa se zahvaljujući tome tečaj turske lire oporavio na 6,4  lire za dolar.

Centralna banka smanjila je obveznu rezervu koju turske banke moraju držati u lirama za 250 baznih bodova, a snizila je i zahtjeve za držanje rezervi u stranoj valuti za 400 baznih bodova za sva dospijeća financijskih obveza u roku do tri godine.

Time se u turskom financijskom sostemu oslobodilo 10 milijardi lira, odnosno 6 milijardi dolara. Centralna banka također se obvezala da će “osiguravati svu likvidnost koja je bankama potrebna”.

Oporavak turske lire podudara se sa podrškom koju je njemačka kancelarka uputila Turskoj.

Njemačka želi ekonomski prosperitetnu Tursku

Njemačka kancelarka Angela Merkel upitana o ekonomskoj situaciji u Turskoj, izjavila je kako Njemačka želi ekonomski razvijenu Tursku.

Merkel je nakon susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denisom Zvizdićem odgovorila i na pitanje o dešavanjima u Turskoj.

Izjavila je kako ekonomska destabilizacija Turske nije ni u čijem interesu i osvrnula se na važnost nezavisnog rada Centralne banke.

Dodala je kako će uskoro o ovim pitanjima razgovarati s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom te navela da Njemačka ima koristi od toga da postoji stabilno ekonomsko okruženje oko Evropske unije.

-Njemačka želi, u svakom slučaju da vidi ekonomski prosperitetnu Tursku, a to je i u našem interesu – kazala je Merkel.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj