EU JASNO PORUČILA DODIKU: Odbacujemo bilo kakve pokušaje poricanja genocida u Srebrenici

Delegacija EU/EUSR u Bosni i Hercegovini odbacuje bilo kakve pokušaje poricanja genocida počinjenog u Srebrenici, saopćeno je iz ureda te delegacije nakon što je danas Narodna skupština Republike Srpske održala specijalnu sjednicu kako bi raspravljala o Izvještaju Komisije o Srebrenici iz 2004. godine.

– U tom kontekstu, Evropska unija odbacuje bilo kakvo poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici. Takođe osuđujemo korištenje zapaljive etno-političke retorike i djelovanja.

Pozivamo sve političke lidere i druge osobe na pozicijama odgovornosti u BiH da predvode rad na odavanju počasti žrtvama i promovisanju pomirenja – istaknuto je u saopćenju.

Evropska unija je unija vrijednosti i bilo koja zemlja koja teži ka članstvu u EU mora poštivati i promovisati njene vrijednosti demokratičnosti, ljudskih prava, tolerancije i pravde. To uključuje tretiranje žrtava genocida s najvećim poštovanjem i dostojanstvom, navedeno je također.

U NSRS bez Bošnjaka usaglašeni zaključci protiv Izvještaja o Srebrenici

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) odbacuje Izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te traži od Vlade RS da ga povuče i stavi van snage – navodi se u usaglašenim zaključcima stranaka sa srpskim predznakom u entitetskom parlamentu.

U predloženim zaključcima, koje nisu podržali jedino poslanici Koalicije Domovina, navodi se da parlament RS smatra da Vlada RS treba formirati nezavisne međunarode komisije koje bi na objektivan i nepristrasan način utvrdile stradanja Srba na području srebreničke regije od 1992. do 1995. godine, kao i u Sarajevu od 1991. do 1995. godine.

Narodna skupština RS, smatra, a stoji u zaključcima o kojima će se glasati nakon rasprave, da rok za rad obje novoformirane nezavisne međunarodne komisije ne treba biti duži od jedne godine.

Poslanici tih stranaka smatraju da treba usvojiti zaključak u kojem parlament izražava svoje opredjeljenje da se kroz istraživanje istine o događajima u Srebreničkoj regiji u periodu 1992.-1995. jača međusobno povjerenje u Bosni i Hercegovini i regionu i eliminiraju manipulacije o ovim događajima, te da se rezultati prezentiraju relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama i javnosti, kako bi se spriječilo daljnje manipuliranje sa sudbinama istinskih žrtava i njihovih porodica.

Tvrde da je Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen “pod pritiskom Visokog predstavnika za BiH i međunarodne zajednice” te da je Komisija radila “pod snažnim pritiskom visokog predstavnika s unaprijed zadatim i određenim rezultatima koje je morala postići”, čime se konstatira da Komisija u svome radu nije bila nezavisna.

Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine odbacuju, jer “nije u skladu s opredjeljenjem institucija RS o objektivnom i istinitom tumačenju navedenih događaja i jačanju međusobnog povjerenja u Bosni i Hercegovini i regionu”.

– Narodna skupština konstatira da je Komisija bila spriječena da se bavi stradanjem i srpskog naroda u širem području Srebrenice, i da je u svojim preporukama navela da je ukupna slika o događajima u i oko Srebrenice moguća samo nakon sagledavanja njihovog ukupnog historijskog konteksta – navodi se u zaključcima.

Smatraju da se Izvještajem Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine “manipulira istinom i pokušava mijenjati karakter rata u BiH, a sve u funkciji slabljenja RS”.

U zaključcima se dodaje i da parlament smatra “da su izvještaji sa prilozima Radne grupe Vlade RS za provođenje zaključaka iz konačnog Izvještaja Komisije za Srebrenicu, od 30. marta i 30. septembra 2005. godine, sačinjeni van okvira Odluke doma za ljudska prava BiH, pod neprimjerenim i tendencioznim pritiskom nekih međunarodnih predstavnika u BiH, te da su kao takvi nesvrsishodni i nepotrebni, i traži od Vlade RS da ih stavi van snage”.

Komisija će, dodaju, u smislu prethodnog, sve dijelove Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, a koji su u međuvremenu nesporno dokazani i dokumentirani kao tačni, uključiti u sadržaj svog izvještaja, stoji u predloženim zaključcima.

 

 

(Global CIR/Agencije)

  1. […] EU i SAD stoje još uvijek na istom stanovištu po pitanju Balkana i odbijaju bilo kakav razgovor o […]

Komentiraj