IZBJEGAVAJU NEPRIJATELJSKE RADARE: Iran predstavio novu generaciju balističkih raketa u jeku novih napetosti sa SAD-om

Iran je tokom jučerašnjeg dana predstavio novu generaciju balističkih raketa srednjeg dometa proizvedenih u Iranu – “Fateh”. Iranci tvrde kako nove rakete mogu izbjeći radare te pogoditi metu s iznimnom točnošću.

Iran je predstavio novu generaciju balističkih raketa

“Kao što smo obećali našem dragom narodu, ne štedimo truda u jačanju kapaciteta balističkog programa naše zemlje”, rekao je general Amir Hatami. Nova verzija je “100 posto proizvedena u Iranu, ona je brza, okretna, teško uočljiva i precizna”, istaknuo je general Hatami te obećao “Svakog dana jačat ćemo našu balističku moć”.

Upravo je balistički program Irana osjetljivo pitanje u odnosima Teherana i velikih sila, posebice Sjedinjenih Država, ali iranske vlasti ističu da je taj program nadasve važan u nestabilnoj situaciji u regiji.

Američki neimenovani dužnosnici su pak potvrdili kako je Iran testirao novu raketu na brodu u sklopu nedavno održanih pomorskih vojnih vježbi kod Hormuškog tjesnaca.

Točan broj se ne zna, no spekulira se kako Iran raspolaže s više od 1,000 balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa. Najveći domet imaju iranske rakete Shahab-3, oko 2,000 km.

Nema novih pregovora sa SAD-om

Sa Sjedinjenim Država neće biti ni rata ni pregovora, poručio je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, ali i upozorio da su negativne posljedice novih američkih sankcija na gospodarstvo Irana unutarnje prirode.

“Zabranjujem održavanje razgovora s Amerikom… Amerika nikad ne ispunjava svoja obećanja iz pregovora… samo nudi isprazne riječi i nikad ne odustaje od svojih ciljeva”, prenosi iranska državna televizija riječi Hamneija.

“Američki dužnosnici nedavno su cinično govorili  o nama. Osim sankcija pričaju i o ratu i pregovorima. U tom smislu, poručio bih ljudima: neće biti rata, niti pregovora sa SAD-om”, napisao je iranski čelnik na svom Twitter profilu na engleskom jeziku.

Na toj društvenoj mreži upozorio je da današnji problemi Irana ne dolaze izvana, nego iznutra.

Smatra da se Iran može oduprijeti sankcijama

“Ako se djeluje efikasnije, razboritije, brže i snažnije, sankcije ne mogu imati utjecaja i možemo im se oduprijeti”, napisao je Hamnei o sankcijama koje je SAD u utorak obnovio Iranu.

Trump je u svibnju povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma, a najnovije sankcije odnose se prvenstveno na financijski sektor, što uključuje kupovinu dolara, trgovinu zlatom i prodaju državnih obveznica.

Trump je zaprijetio i da će kažnjavati tvrtke iz drugih država koje će nastaviti poslovati u toj bliskoistočnoj državi, a Washington za studeni priprema i nove sankcije, prvenstveno nad iranskim naftnim sektorom.

“Loše gospodarsko upravljanje pritišće obične Irance više od sankcija… Ne bih to nazvao izdajom, nego velikom greškom u upravljanju”, prenijela je državna televizija ajatolahove riječi što je prva njegova reakciju na američku odluku.

Uhapšen bivši zamjenik Centralne banke

Iranska valuta rial od travnja je izgubila polovicu svoje vrijednosti u očekivanju povratka američkih sankcija, većinom zbog velike potražnje Iranaca za dolarom kako bi zaštitili svoju ušteđevinu. Iranske vlasti su za pad riala optužuile “neprijatelje” pa je u utorak zbog korupcije uhićeno 67 osoba.

Hamnei je u subotu odobrio zahtjev prvog čovjeka iranskog pravosuđa Sadegha Laridžanija da se uspostavi poseban sud koji će omogućiti suđenje osobama optuženim za gospodarski kriminal.

“Cilj nam je što prije i na pravedan način kazniti osobe za koje se ustanovi da su krive za korupciju i gospodarski kriminal”, objasnio je Laridžani. Među uhićenima je i bivši zamjenik predsjednika središnje banke.

Sudske vlasti navode da SAD, zakleti neprijatelja Irana, kao i Izrael, zatim Saudijska Arabija, koja je glavni suparnik Irana u regiji, te konačno Iranci u egzilu koji su protivnici režima, potiču nemire i gospodarski rat kako bi destabilizirali Iran.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Džavad Zarif u ponedjeljak je poručio za al Jazeeru da “Iran neće promijeniti svoju politiku u regiji zbog američkih sankcija i prijetnji”.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj