SKROMNOST I POŠTENJE! Šefik Džaferović na tribinama u Brčkom i Srebreniku: Olakšat ćemo dijaspori pokretanje biznisa u domovini!

Posjetama Brčkom i Srebreniku Šefik Džaferović je nastavio seriju tribina i direktnih razgovora sa građanima. Prisutni na tribinama su imali priliku da saznaju manje poznate detalje iz Džaferovićeve besprijekorne profesionalne i političke karijere, ali i da se upoznaju sa njegovim programom i stavovima o temama bitnim za bh. državu i društvo.

 Iskustva reintegracije u Brčkom primijeniti i u drugim dijelovima BiH

Džaferović je Brčko naveo kao uspješan primjer reintegracije BiH, ističući da se pozitivna iskustva iz Distrikta trebaju primijeniti i u drugim dijelovima naše domovine.

– Od uspostavljanja Distrikta 2000. godine do danas, uz snažnu superviziju međunarodne zajednice, Brčko je od ratom razrušenog i etnički podijeljenog grada prešlo put do stabilne multietničke zajednice. Lokalno stanovništvo i politički predstavnici u Brčkom prihvatili su rješenja međunarodne zajednice, jer su shvatili da su ona dobra za sve. Danas na temeljima tih rješenja samostalno razvijaju zajednicu koja po mnogo čemu može biti primjer drugima u BiH, i primjer kako bi cijela BiH trebala funkcionisati. Posebno je značajno da se takav multietnički, integracijski model primjenjuje i u obrazovanju i prenosi na mlađe generacije – kazao je Džaferović.

On je istaknuo da Brčko Distrikt ima velike ekonomske potencijale. Ti potencijali će biti dodatno osnaženi izgradnjom autoputa Sarajevo – Beograd, koji će proći ovim područjem, te jačanjem kapaciteta Luke Brčko, na koju se može oslanjati kompletna privreda sjeveroistočne Bosne.

Džaferović se u Čeliću i Brčkom sastao sa predstavnicima lokalnih vlasti i rukovodstvima SDA, saopćeno je iz SDA.

 Bošnjacima ne trebaju stranke čiji ‘vlasnici’ ne liče na svoj narod

Govoreći u Srebreniku Džaferović je naglasio da je Bošnjacima potrebna ozbiljna i odgovorna politika, koja podrazumijeva da je interes države BiH iznad svega.

– Bošnjacima ne trebaju privatni politički projekti sumnjivih motiva, čiji vlasnici ne liče na svoj narod i ne dijele osnovne vrijednosti naroda kojem pripadaju, a spremni su zbog ličnih, izdati državne interese i čak optužiti Bošnjake da su počeli rat u BiH – potcrtao je Džaferović.

Džaferović je, uz ostalo, govorio o potrebi reformi u oblasti obrazovanja, kako bismo školovali kadrove sposobne da odgovore potrebama tržišta rada, naročito u oblasti informacionih tehnologija, dodajući da SDA u svojoj Agendi 2026 ima jasan plan kako da se to uradi.

Poseban fokus stavljen je na saradnju sa dijasporom, koja predstavlja ogroman potencijal.

– Ti odnosi se ne mogu i ne smiju svoditi na slanje doznaka iz inostranstva i nekoliko dana provedenih u BiH tokom ljeta. Od dijaspore ne možemo samo tražiti, moramo im i nuditi. Zato ćemo sa dijasporom graditi partnerski odnos, koji podrazumijeva brigu države za dijasporu u pogledu očuvanja bh. identiteta, a s druge strane stvaranje uvjeta da naši građani, koji žive izvan BiH, mogu lakše i brže investirati u svoju domovinu. Iz faze kada je dijaspora slala donacije, moramo preći u fazu kada će dijaspora investirati u BiH. Na svim nivoima vlasti potrebni su programi da se olakšaju i ubrzaju procedure za pokretanje biznisa u domovini – kazao je Džaferović, dodajući da je zahvaljujući apelaciji Ustavnom sudu BiH, na kojoj je radio zajedno sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, spašeno stotine hiljada bh. državljanstava naših građana koji žive izvan BiH.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj