ZVJEZDANO NEBO-2: Kina uspješno testirala hipersoničnu letjelicu koja će lansirati nuklearne projektile

Oružje slijedeće generacije znano kao Xingkong-2 ili Starry Sky-2 (Zvjezdano nebo-2) letjeti će brzinom od 6 maha, ili oko 7.350km/h, piše Daily Mail.

S lakoćom probija postojeću zaštitu

Nova letjelica navodno će biti u stanju promijeniti smijer tijekom leta, kako bi ju se teže pratilo i presrelo. Projektili koje će letjelica ispaljivati isto će letjeti brzinom od 7,350km/h te bi s lakoćom trebali porazati konvencionalne sustave proturaketne obrane.

Znanstvenici koji su sudjelovali u najnovijem probnom letu pozdravili su ovo kao “veliki uspjeh”, dok stručnjaci kažu kako je Kina sada rame uz rame s Rusijom u utrci stvaranja hipersoničnog nuklearnog naoružanja. Već se neko vrijeme sumnja kako Kina gradi arsenalal hipersoničnog oružja, no ovaj probni let prvi je dokaz da se ova tehnologija stvarno i razvija.

Kineska akademija aerodinamike (CAAA) izjavila je kako je ovaj najnoviji probni let, izvršen na neimenovanoj lokaciji na sjeverozapadu zemlje, bio “ogroman uspjeh”.

Jahanje na udarnom valu

Letjelica Starry Sky-2 raketom je prvo prenešena u svemir gdje se odvojila i poletjela vlastitim pogonom. Koristeći princip znan kao ‘jahač na valovima’, ove hipersonične letjelice koriste udarne valove nastale vlastitim letom kao površinu uzgona kako bi putovale kroz zrak ogromnim brzinama.

U posljednjim je testovima letjelica bila u stanju održavati brzine i do 5,5 puta veće od brzine zvuka punih 400 sekundi i na brzini od 30km. Lokalna izvješća javljaju i da je dostigao brzinu od 6 maha. “Ovaj je test… postavio solidne tehnološke temelje za inženjerske primjene dizajna jahača valova”, navodi se u izjavi CAAA.

Hipersonična oružja mogu nadvladati postojeće proturaketne sstave jer su dizajnirana da promijene smjer tijekom leta. Ti projektili ne slijede predvidljivu balističku putanju poput konvencionalnih interkontinentalnih projektila, zbog čega ih je puno teže pratiti i presresti.

Razvoj i primjena nove tehnologije

CAAA tvrdi kako je letjelica stigla na cilj “u jednom komadu”. No tehnologija još uvijek nje spremna za redovitu uporabu.

“Mislim da ima još tri do pet godina prije no što se ova tehnologija bude mogla primjenjivati u redovnom naoružanju”, rekao je pekinški vojni analitičar Zhou Chenming. “Osim što će se koristiti na projektilima, možda bude imala i druge vojne primjene koje se tek istražuju.”

Vjeruje se kako i Rusija razvija hipersonično oružje po imenu ‘Cirkon’, Radi se o krstarećem projektilu koji navodno leti brzinomizmeđu 6.115 km/h i 7.400km/h, čime je Rusija napredovala “pola desetljeće ispred SAD-a”. Ruska novinska agencija TASS navodi kako će ove godine ući u proizvodnju.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj