JAČANJE SARADNJE NA SVIM POLJIMA! Merkel razgovarala s Erdoganom: Snaga turske ekonomije važna i za Njemačku

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel telefonom je razgovarao o bilateralnim odnosima, Siriji i drugim aktuelnim pitanjima.

Slikovni rezultat za erdogan merkel phone talk

Erdogan i Merkel, navode izvori iz Ureda turskog predsjednika, razgovarali su i o susretu u Berlinu planiranom za kraj septembra. Ukazali su i na potrebu susreta ministra trezora i finansija Republike Turske Berata Albayraka s njemačkim ministrima finansija i ekonomije.

Merkel je tokom razgovora naglasila naglasila značaj snage ekonomije Turske za Njemačku. Izrazili su i odlučnost kada je riječ o jačanju saradnje Turske i Njemačke i to kroz kontakte i posjete visokih zvaničnika.

Razgovor dolazi uoči susreta Angele Merkel sa predsjednikom Rusije planiranim za subotu, a u jeku trgovinskog rata koji i Brisel i Ankara vode s Washingtonom.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] Pekingom. Njemačka kao stožerna država EU ne želi prekinuti poslovanje sa Iranom, a također ne želi učestvovati ni u aktuelnoj destabilizaciji Turske. Kina je uvrijeđena Trampovim novim ekonomskim  mjerama i carinama, slično se osjeća i Japan […]

  2. By ODNOSI TURSKE I EU: Padovi, krize i usponi | GlobalCir on September 23, 2018 at 7:38 PM

    […] u pomoć Ankari je među prvima priskočio Berlin uz poruke o važnosti stabilnosti Turske za EU i najavu snažnije saradnje. Njemačka i Turska su u jednu ruku i ‘prirodni saveznici’, s obzirom na historiju […]

Komentiraj