TURSKA LIRA SE OPORAVILA, ALI ŠTA ĆE BITI SA DOLAROM?! Sve više neprijatelja kuca na Trampova vrata, dolar kao globalna valuta polako nestaje!

Turska valuta je dostigla vrijednost od 5,9 lira u odnosu na dolar, čime se značajno oporavila tokom krize između Ankare i Washingtona. Međutim, niko više ne dovodi u pitanje liru već svjetski mediji i zvaničnici razgovaraju o skorom padu dolara.

Napetosti između NATO saveznika SAD-a i Turske  su porasle zbog nekoliko pitanja, od različitih stavova u vezi sukoba u Siriji do zatvaranja američkog pastora Andrewa Brunsona, kao i neispunjenih zahtjeva Ankare za izručenje klerika  Fethullaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je organizirao neuspjeli puč 15. jula 2016. u Turskoj, prenosi Hurriyet Daily News.

Turski predsjednik je optužio ‘ekonomske teroriste’ za napad na Tursku i obećao kako će njegova zemlja od sada trgovati u nacionalnim valutama sa svojim partnerima. Slično mišljenje ima i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji se danas sastao sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Lavrov: Dolar kao globalna valuta polako nestaje

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da nove američke sankcije protiv Ankare i Moskve predstavljaju nelegitimnu politiku i način da SAD pribave nepoštenu konkurentsku prednost u globalnoj trgovini.

“Sankcije su nezakonite, one potkopavaju sve principe globalne trgovine i principe odobrene odlukama UN, prema kojima su nezakonite jednostrane mjere ekonomskog pritiska”, naveo je Lavrov.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u Ankari rekao da se uloga dolara kao globalne valute polako gubi i da Rusija već istražuje načine korištenja svoje nacionalne valute u bilateralnim trgovinskim sporazumima sa Turskom i drugim zemljama.

“Prekomjerna upotreba dolara natjeraće druge zemlje da počnu da trguju u nacionalnim valutama”, istakao je Lavrov, dodajući da predsjednici Rusije i Turske već nekoliko godina pregovaraju o upotrebi nacionalnih valuta u uzajamnim trgovinskim odnosima.

On je naveo da se sličan proces već odvija između Rusije i Irana, kao i Kine.

Kremlj je juče saopštio da Rusija podržava bilateralnu trgovinu sa svim zemljama u njihovim nacionalnim valutama, radije nego sa dolarom, ali da je za tu ideju potreban dodatni rad prije nego što zaživi.

Međutim, Lavrov nije samo zbog ovoga bio u Ankari. Turska je zabrinuta zbog dešavanja u Idlibu i moguće šire ofanzive SAA kojom bi novi val izbjeglica krenuo prema Turskoj, ali ne samo to, turska vojska koja je stacionirana u tom dijelu Sirije mogla bi se direktno sukobiti sa sirijskom.

Turska nastoji nagovoriti Rusiju da spriječi ofanzivu sirijske vojske na Idlib

Turski ministar vanjskih poslova, Mevlut Čavušoglu, poručio je tokom jučerašnjeg dana kako se nada da će Turska s Rusijom dogovoriti rješenje za sirijsku sjeverozapadnu provinciju Idlib. Podsjetimo, riječ je o provinciji koja se nalazi pod kontrolom militanata, a sirijska vojska objavila je kako planira osloboditi cijeli ovaj prostor.

Dakako, Turska će pokušati spriječiti sirijsku vojnu ofanzivu, no pitanje je hoće li im pregovori s Rusijom pomoći. Naime, sirijsku ofanzivu, na jugu zemlje, pokušao je spriječiti i Izrael na isti način, no unatoč intenzivnim pregovorima s Rusijom ofanziva se dogodila i sirijska vojska sada kontrolira cijeli jugozapad zemlje.

Pred  susret s ruskim kolegom, Sergejem Lavrovom, turski MVP Čavušoglu izjavio je: “Moramo odrediti gdje su terorističke skupine i eliminirati ih putem obavještajnih i vojnih snaga. Bio bi to masakr kada bi se krenulo u bombardiranje Idliba, civila, bolnica, škola… samo zato što se tamo nalaze civili. Moramo diferencirati između umjerenih pobunjenika i radikala. Lokalna populacija i umjereni pobunjenici su vrlo uznemireni zbog prisutnosti terorista te se stoga moramo boriti svi zajedno protiv njih”.

U svakom slučaju, Turska je u neugodnom položaju i ako Rusija udovolji njenim zahtjevima u jeku sukoba Ankare sa Washingtonom, mogla bi pridobiti povjerenje ovog strateškog NATO saveznika i time još više unijeti pometnju u sjevernoatlantski savez. Rusiji sigurno treba Turska kao partner budući da je Pentagon usvojio novi budžet u sklopu kojeg su značajna sredstva usmjerena na ‘obuzdavanje Rusije’.

Budžet Pentagona za ‘obuzdavanje Rusije’

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je Zakon o odbrambenoj politici vrijedan skoro 716 milijardi dolara, u kojem je posebna pažnja posvećena Ruskoj Federaciji. Naime, tim dokumentom SAD zamrzavaju ispunjavanje Sporazuma o otvorenom nebu s Rusijom, dok ona „ne bude počela ponovo da ga poštuje“.

U vojnom budžetu konstatuje se i postojanje prijetnje u Evropi zbog „ruske agresije“, za čije obuzdavanje je potrebno preduzeti vojne mjere zajedno sa saveznicima iz NATO-a. Tako se u sklopu „Evropske inicijative za obuzdavanje“ predviđa potrošnja 6,3 milijarde dolara, koja će uticati na povećanje vojnog prisustva SAD-a na granici sa Rusijom. Međutim, podršku ovom ‘obuzdavanju’ većinom daju baltičke zemlje i Višegradska grupa.

Njemačkoj kao stožernoj članici EU trenutno ne trebaju velike turbulencije sa Moskvom budući da se i sama nalazi u trgovinskom ratu sa SAD-om, koji je dijelom potaknut i izgradnjom njemačko-ruskog gasovoda ‘Sjeverni tok 2’, kojim će još više ruskog plina stizati u Evropu. Ne zaboravimo i Vatikan te papu Franju koji otvoreno govori protiv Trampa.

Cijela situacija pogoduje Turskoj, budući da je Tramp već nakupio dosta neprijatelja i ne zna odakle da očekuje novi udarac. Najbolnije će mu biti ukoliko Rusija, EU, Turska i Iran pronađu zajednički jezik i odgovore SAD-u kako zaslužuje. Merkelova je već kazala kako Njemačkoj ne odgovara destabilizacija prilika u Turskoj, nije pristala na uvođenje novih sankcija Iranu,  a sa Putinom se sastaje već u subotu.

 

(Global CIR)

 

Objavljeno u:

Komentarion this Post

 1. Odlično, ide se korak po korak prema provaliji…Jeli netko možda zamijetio kako je ukinut sporazum o otvorenom nebu izmeđju Sad i Rusija. Korak po korak u nepovratnom smjeru.E tako se to radi , kao odgovor na njihove sankcije udariš ih svojim sankcijama i to tamo gdje ih najviše boli a to su svakako veće carine na automobile,duvan,alkohol,kozmetiku…. plus EU uvode sankcije na džins i Harley-Davidson motore ! tako da Trampu i izraelu ostaje malo prostora.Amerikanci su poceli trgovinski rat protiv svih koji su im prijetnja, Sada se Erdoan samo brani. Steta sto je bio toliko glup pa je pao u USA-izraelsko saudijsku klopku 2011 godine po pitanju Libije i Sirije.Ali nikada nioje kasno.

  Reply
 2. Bliski istok

  Ovaj pokopa Ameriku.

  Reply
 3. Analitika 19
  Amerikanci imaju vec spremljen novi dolar sa Kanadom !?

  Reply

Komentiraj