TURSKA UDVOSTRUČILA CARINE NA AMERIČKE PROIZVODE! Oktay: Cijeli svijet smo ohrabrili naspram nepravde

U Službenom listu Republike Turske objavljena je odluka koju je potpisao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, o uvođenju dodatnih finansijskih obaveza na uvozne američke proizvode.

Prema odluci koju je potpisao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dodatne obaveze uvedene koje su stupile na snagu 11. juna 2018. godine, za pojedine proizvode su povećane.

Među proizvodima na koje je uvedena dodatna finansijska obaveza izdvajaju se riža (50 posto), alkoholna pića u zavisnosti od procenta alkohola (do 140 posto), duhan u listu (60 posto), putnička vozila i druga motorna vozila proizvedena uglavnom za prevoz ljudi, uključujući trkaće automobila (120 posto). Dodatne obaveze su uvedene i na brojne kozmetičke, ali i brojne druge proizvode.

Oktay: Cijeli svijet smo ohrabrili naspram nepravde

Zamjenik predsjednika Republike Turske Fuat Oktay izjavio je kako je Turska ujedinjena s međunarodnom javnosti ohrabrila cijeli svijet naspram nepravde.

Oktay se putem Twitter profila dotakao odluke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o povećanju poreza na uvozne američke proizvode, među kojima je za neke dodatna obaveza povećana čak i za 100 posto.

-Naspram svjesnih napada američke administracije na našu ekonomiju, prema principu reciprociteta, povećali smo poreske stope na pojedine uvozne proizvode – rekao je Oktay, te dodao:

“Naš narod koji u teškim danima stoji čvrsto uz predsjednika, ujedinio se s međunarodnom javnosti protiv stavova koji ne poštuju pravila, te je ohrabrio cijeli svijet nasprav nepravednih. Nema stajanja, idemo dalje.”

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj