‘SJEVERNI TOK 2’ I TRAMPOVE TARIFE CENTRALNE TEME: O čemu će razgovarati Merkelova i Putin ovog vikenda u Berlinu?

Njemačka kancelarka Angela Merkel ugostiće predsjednika Rusije Vladimira Putina u Berlinu ovog vikenda da bi, kako smatraju analitičari, razgovarali o povećanju carina i nepredvidivoj diplomatiji američkog predsjednika Donalda Trampa.

Prema riječima portparola Vlade Njemačke Štefana Zajberta, lideri dvaju zemalja će razgovarati o situaciji u Siriji, situaciji na istoku Ukrajine, ali i o izgradnji Sjevernog toka 2. Analitičari navode da bi sastanak mogao da se iskoristi za jačanje saveza i razmjenu ideja o tome kako na najbolji način odgovoriti na povećanje carina na aluminijum i čelik, koje je uveo američki predsjednik jer su ojbe zemlje pogođene tim potezom. Posljednji put Merkelova i Putin su se sastali u maju u Sočiju na Crnom moru, piše “New York Times”.

“Vidim ovaj sastanak u širem globalnom kontekstu”, izjavio je Štefan Majster, direktor programa za centralnu i istočnu Evropu, Rusiju i Centralnu Aziju iz Njemačkog savjeta za spoljne poslove u Berlinu. “Ne vidim ovo kao singal otopljavanja odnosa između Berlina i Moskve, već oni dijele zajedničke interese i pokušavaju da sarađuju”, rekao je on.

Na vrhu liste se nalazi projekat Sjeverni tok 2, koji će isporučivati ruski gas Njemačkoj, zaobilazeći Ukrajinu i Poljsku.

SAD su se uvijek suprtostavljale toj ideji i prije otvaranja samita NATO prošlog mjeseca Tramp je to iskoristio za retorički napad na Njemačku za koju je rekao da je zatočenik Rusije. Berlin sprovodi ekonomske sankcije protiv Rusije zbog aneksije Krima 2014. godine navodi list i dodaje da Rusiju i Njemačku povezuju ekonomske i istorijske veze, kao i nasljeđe dva svjetska rata. U Njemačkoj živi oko tri miliona ruskih Nijemaca koji pretenduju na državljanstvo po krvnom pravu.

Merkelova i Putin imaju dugu, ponekad problematičnu, istoriju još od vremena kada je ona preuzela kancelarsko mjesto 2005. godine. Ona tečno govori ruski, a on tečno njemački i redovno se čuju telefonom uprkos krizi oko Krima.

Očekuje se da će Merkelova, koju redovno kritikuju zbog migracione politike, u okviru razgovora o situaciji u Siriji postaviti pitanje povratka sirijskih migranata kućama. Imajući u vidu ulogu Rusije u podršci predsjedniku te zemlje Bašaru al Asadu, svaki sporazum o tom pitanju zahtijeva rusko učešće, navodi list.

Pored svega ostalog, posljednjih dana se nametnula još jedna tema za razgovor, a to je kriza odnosa između Washingtona i Ankare.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj