BREXIT U SLIJEPOJ ULICI: Britanija tetura u blatu pogrešnih procjena, EU traži konkretan dogovor!

U Briselu se ponovo pregovara o Brexitu. Pri tome Britanci nemaju pojma šta žele i teturaju manje ili više nesvjesno ka datumu Brexita, smatra Bernd Riegert.

Pregovori Velike Britanije sa EU o Brexitu su upali u slijepu ulicu. To ne kaže bilo ko, već Theresa May, britanska premijerka. U pismu upućenom svojoj vlastitoj duboko podijeljenoj konzervativnoj stranci ona priznaje da ona nažalost ne može ni naprijed ni natrag. Ona je okružena crvenom linijom koju ne smije preći. Brexit ne smije biti previše tvrd, previše mek ili čak sasvim bez sporazuma tako da bi ga različite stranačke frakcije i na koncu Europska unija mogli prihvatiti.

Posljednji prijedlog Therese May da se izpregovara jedna vrsta slobodne trgovinske zone samo za robu sa EU naišao je odbijanje. Samo 11 posto Britanaca, prema ispitivanjima javnog mnijenja, smatra da je plan dobar. Ove sedmice se u Briselu trebaju ponovo održati pregovori. Službenici okupljeni oko glavnog pregovarača EU Michaela Barniera i britanskog ministra za Brexit Dominica Raaba pitaju se naravno o čemu se zapravo treba pregovarati?

Ni za trgovinska pitanja ni za pitanja granice između Sjeverne Irske i Irske nema upotrebljivih prijedloga. Britanska vlada želi stoga samo prilagodljivo saopćenje o budućem odnosu sa EU. No EU se zalaže za konkretan ugovor o britanskom napuštanju Unije koji u najmanju ruku regulira osnovana pitanja kao što su novac, granice i građanska prava. Jasno je samo da vrijeme ističe. Do kraja oktobra treba biti završen ugovor o Brexitu. Postaje tijesno.

Brexit ne donosi prednosti

Dosadašnje britanske pregovaračke metode da se umrtve i tek u posljednem trenutku postanu značajni i konkretni ovaj put neće dovesti do cilja. Pokušaj Therese May da ofanzivom šarma u Parizu i Berlinu podijeli EU je propala. Pozicija Britanaca je slaba i bit će sve slabija. EU ima znatno manje za izgubiti od Velike Britanije. Premijerka na Otoku, koja je pod teškim pritiskom, širi paniku. Ona gomila životne namirnice i lijekove za “global Britain” i preventivno plete legendu o tome da je EU krivac za sve jer nije dovoljno fleksibilna.

Osnovni problem je da Brexit, koji je postignut kampanjom zasnovanom na lažima, skoro uopće nema prednosti za Veliku Britaniju. Ni kada je riječ o trgovini ni kada je riječ o migraciji. Naprotiv, britanski poslodavci se već sada žale da premalo stranaca iz EU želi raditi u Velikoj Britaniji. Bogu hvala da vlada puna zaposlenost. Poljske spremačice ili njemački liječnici bi bili dobro došli. No Brexit ih plaši.

Opozicija? Nula

Skoro već očajnički bore se tzv. “Remainer” za drugi referendum kako bi zaustavili Brexit. To se neće dogoditi u najmanju ruku ne sa premijerkom Theresom May koja to kategorički isključuje. Da li će se premijerka unatoč svim internim svađama u svojoj stranci moći održati dalje od jeseni je upitno. Međutim, niko ne želi imati posao koji je skoro nemoguć.

Prvoborac Brexita i politički klaun Boris Johnson je nestao. Opozicioni vođa Jeremy Corbyn ne koristi trenutak koji mu se pružio. Njegova Laburistička stranka zaostaje za konzervativcima jer se tvrdoglavi prijatelj Palestinaca Corbyn upleo u skandal oko navodnih simpatija sa palestinskim teroristima. Radikalni socijalist Corbyn ionako nije predložio vlastiti koncept Brexita. On ne predstavlja stvarnu aleternativu Theresi May.

Što sada? Velika Britanija tetura i dalje manje ili više bez svijesti ka datumu kada je zakazan Brexit. Bez koncepta, bez cilja. U ovom momentu postoji samo malo nade da će neko povući sigurnosnu kočnicu i nesretni Brexit barem pomjeriti.

 

 

(Global CIR/DW)

 

Objavljeno u:

Komentiraj