DOK SE SMJENJUJU OPTUŽBE NA RELACIJI ANKARA-WASHINGTON: Kina podržala Tursku u sporu sa SAD-om

Kina je pružila moralnu podršku Turskoj povodom problema s kojima se suočava Ankara zbog krize nacionalne valute i sankcija SAD-a, vjerujući da će ta država prevazići “privremene” ekonomske poteškoće, dok se Turska suočava sa novim prijetnjama iz Washingtona. prenosi Reuters.

Tijesne veze Pekinga i Ankare

Konstatirajući kako je to prvi komentar Pekinga na ovu temu, navodi se i kako je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova u kratkom priopćenju navelo kako je registriralo “novi pravac” turske ekonomije i njenih vanjskih odnosa. “Turska je važna država, s tržištem u usponu, koja, ostajući stabilna i razvijajući se, doprinosi regionalnom miru i stabilnosti”, dodalo je Ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu.

“Kina vjeruje da je Turska sposobna prevazići privremene ekonomske poteškoće i nada se da relevantne strane mogu ublažiti međusobne razlike kroz dijalog”, poručilo je ovo ministarstvo, aludirajući na aktualne tenzije između Turske i SAD-a.

Državna novinska agencija Xinhua izvijestila je prošlog mjeseca da je turski ogranak kineske državne Industrijske i komercijalne banke potpisao s Turskom sporazum o financiranju vrijedan 3,8 milijardi dolara, ali nije objavila nikakve detalje. Kina i Turska su razvile tješnje veze nakon što su prevazišle spor oko tretmana Ujgura, muslimanske manjine u zapadnom kineskim krajevima, podsjeća britanska agencija.

Sa druge strane, američki predsjednik Donald Trump poručio je da Sjedinjene Američke Države “ništa neće platiti” Turskoj za oslobađanje američkog svećenika Andrewa Brunsona. Trump je Brunsona nazvao “velikim patriotskim taocem”, prenosi Tanjug.

Ništa nećemo platiti za oslobađanje nedužnog čovjeka…”, naveo je Trump na Twitteru, prenio je Reuters.

Bijela kuća je u četvrtak navečer pozvala Tursku da oslobodi Brunsona kako bi se smirile diplomatske i ekonomske tenzije između dvije države. Zvaničnik administracije američkog predsjednika izjavio je da je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton razgovarao u ponedjeljak sa turskim ambasadorom u SAD-u i rekao mu da oslobodi Brunsona, prenosi AP.

Kako je naveo, Bijela kuća je smatrala da je postigla dogovor u julu da se Brunson oslobodi, a umjesto toga Brunson je prebačen u kućni pritvor. Kako je naveo, Turska je propustila veliku šansu da okonča tenzije u vezi Brunsonovog hapšenja koje su uzrokovale da SAD uvede ekonomske sankcije Turskoj.

Nismo u kaubojskom filmu

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je poručio da Sjedinjene Američke Države nisu svjesne ko im je istinski prijatelj. “SAD ne znaju i ne vide ko im je istinski prijatelj”, rekao je Cavusoglu u obraćanju na zatvaranju 10. po redu Konferencije ambasadora koja je održana u Ankari, javlja agencija Anadolija.

Kritikovao je trenutni način razmišljanja koji slijede Sjedinjene Američke Države i njihova administracija. “Možemo lako riješiti probleme sa SAD-om, ali ne s njihovim trenutnim načinom razmišljanja”, kazao je Cavusoglu. Naglasio je kako Turska nije načinila nikakve pogrešne poteze prema SAD-u, dodajući da pravni sistem treba funkcionisati bez obzira ko se suočavao s opravdanim optužbama.

Istakao je da Turska nije ta koja šalje oružje terorističkim organizacijama. “Da li je slanje hiljada šlepera oružja terorističkoj organizaciji protivno ideji prijateljstva, ili je to pak funkcionisanje pravnog sistema u Turskoj?”, poručio je Cavusoglu.

Dodao je kako je američkim sagovornicima bezbroj puta kazao da sankcije i pritisci prema Turskoj neće funkcionisati te da uopće neće biti potrebe za tenzijama ukoliko bude postojao pristup rješavanju međusobnih pitanja unutar prijateljskih i pravnih okvira.

“SAD moraju shvatiti da ove stvari nisu poput kaubojskog filma. Mi ne igramo, niti snimamo kaubojski film. Radi se o dvije velike zemlje koje trebaju imati dobre odnose, ali ipak naučit ćemo da se međusobno poštujemo. Poštovanje se ne postiže pritiscima nego pristupom”, rekao je Cavusoglu.

Na kraju je napomenuo da ne može predvidjeti sadašnju politiku SAD-a, dodajući da takvu politiku ne podržava ni Evropa. “Mi ne želimo probleme ni s jednom zemljom. Nikako ne možemo biti sretni zato što imamo problem sa SAD-om”, kazao je turski šef diplomatije.

‘Izloženi smo spekulativnim napadima’

Ministrica trgovine Turske Ruhsar Pekcan izjavila je u petak kako je njezina zemlja odgovorila na američke sankcije u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije te da će to nastaviti raditi i u budućnosti. Ona je u Ankari prisustvovala potpisivanju protokola o korištenju sredstava između Vijeća turskih izvoznika i turskog Eximbanka.

Tom prilikom Pekcan je istaknula kako je ovim protokolom otvorena mogućnost da se, u slučaju potrebe, sredstva Vijeća turskih izvoznika posredstvom Eximbanka proslijede izvoznicima, odnosno tim sredstvima financira izvoz. Naglasila je, također, kako je turska ekonomija u posljednje vrijeme izložena različitim spekulativnim napadima te kako se njima nastoji prikazati jedna vrsta pesimističkog scenarija u ekonomiji te zemlje, prenosi Anadolija.

Ministrica je rekla kako je Turska u regiji, ali i na globalnoj razini, najbrže rastuća ekonomija i jedna od najdinamičnijih zemalja. Kako je kazala, turska ekonomija je u prvom kvartalu ove godine ostvarila rast od 7,5 posto. Naglasila je da se izvedba turske proizvodnje, izvoza i ekonomskog rasta nastavlja te da privremena “talasanja” i spekulativni napadi ne predstavljaju pravu sliku stanja u ekonomiji njezine zemlje.

“U najkraćem mogućem roku pokazatelji naše ekonomije će se ponovno vratiti na stabilnu razinu. Mi smo oduvijek bili zemlja koja podržava globalnu ekonomsku suradnju, no SAD, pokretanjem ekonomskih ratova, poduzima jednostrane korake koji to narušavaju”, kazala je Pekcan.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj