DRONOVIMA PUNIM EKSPLOZIVA NA RUSKU BAZU U SIRIJI: Rusi za napade, doduše oprezno, sumnjiče Amerikance

Ruska glavna zračna baza za vojne operacije u Siriji borila se s povećanim brojem napada dronovima tijekom proteklog mjeseca, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Zračna baza Hmeimim, u blizini sjeverozapadne obale Sirije, srušila je tijekom prošlog mjeseca 45 dronova natovarenih eksplozivom, rekao je novinarima ruski general Igor Konašenkov.

U tri dana oborili pet dronova

“Pet je dronova oboreno tijekom protekla tri dana”, kazao je Konašenkov, a prenijela državna agencija TASS. Drugi su dronovi oboreni ometanjem radio signala, dodao je.

Dronovi se mogu učiniti kao jednostavni improvizirani uređaji, no oni koriste složena tehnološka rješenja, uključujući i napredne sustave navođenja, rekao je Konašenkov.

“Ovo je siguran pokazatelj kako je neka država koja ima relevantnu tehnologiju to podijelila s međunarodnim terorističkim grupacijama”, kazao je, ne imenujući državu.

Rusi sumnjiče Amerikance

U siječnju je rusko ministarstvo obrane ukazalo na moguću američku uključenost u napadima dronova na bazu Hmeimim i na rusku pomorsku bazu Tartus na sirijskom dijelu obale Mediterana.

Kao glavni vojni podupiratelj sirijske vlade, Rusija već dulje vrijeme govori o američkoj potpori određenim pobunjeničkim grupama u sirijskom građanskom ratu koji se vodi na više bojišnica.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj