EKSPRESNO ZATVOREN VOJNI LOGOR ZA DJECU KOJI JE UZBUNIO REGIJU! Policija je sinoć oko 22 sata upala u kamp na Zlatiboru

Srbijanske vlasti zatvorile su u petak sporni “omladinsko-patriotski” kamp u kojem su dječaci i djevojčice prolazili vojničku obuku, uz obrazloženje da to “nije Srbija budućnosti”.

Nalik sličnim mjestima u Rusiji, kamp je izazvao negativne reakcije u susjednim zemljama, u kojima su još uvijek svježa sjećanja na stradanja u ratovima prije gotovo 30 godina. Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović priopćio je da je kamp na planini Zlatiboru raspušten “zbog moguće zloupotrebe djece i uznemirivanja javnosti”.

Predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da kamp u kojem su djeca u nosila vojne uniforme “nije Srbija budućnosti” i poručio da država takvo što neće tolerirati. “To nije Srbija budućnosti niti Srbija kakvom se želimo ponositi”, rekao je Vučić novinarima.

U logoru na padinama Zlatibora boravila su 34 dječaka i 10 djevojčica iz Srbije, BiH i Crne Gore, u dobi su od 12 do 23. Većinom se radilo o djeci vojnih vetarana iz ratova nakon raspada bivše Jugoslavije tijekom 1990-ih. Prema izvješću Radio-televizije Srbije (RTS) u logoru na Zlatiboru “djeca se u odorama obučavaju za borbu, korištenje pušaka i noževa”.

Organizator logora, predsjednik Udruge učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije Željko Vukelić, rekao je kako su ih instruktori iz Rusije i umirovljeni pripadnici srbijanske policije i vojske učili obrambenim vještinama i da u tome “ne vidi ništa loše”. Tvrdi kako je sve po zakonu, puške su gumene, pištolji aluminijski, a najveća pažnja posvećena je preživljavanju i boravku u prirodi.

Postojanju i načinu organiziranja logora usprotivile su se i pojedine stranke i političke organizacije, a za širu javnost sporna je “militarizacija djece”. Za roditelje 44 sudionika ovog logora sudjelovanje njihove djece nije sporno i kažu kako će se “kroz ovaj vid obuke naučiti redu, radu i disciplini”.

Željko Vukelić, organizator ovog kampa, potvrdio je za Blic da se kampa zatvara. – Dogodilo se što se dogodilo. Dobili smo zabranu od užičke policije. Oni su kasno sinoć, oko 22 sata, došli do kampa, i tražili da ga zatvorimo – rekao je Vukelić.

Vukelić je kazao i da je dvadesetak policajaca sinoć oko 22 sata došlo do kampa te da su se djeca koja u njemu borave uplašila.

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj