RAZGOVOR U ČETIRI OKA! Premijer Crne Gore u Berlinu sa njemačkom kancelarkom: Nema promjena granica na Balkanu!

Premijer Crne Gore Duško Marković boravio je danas u Berlinu,  u zvaničnoj posjeti Njemačkoj na poziv savezne kancelarke Angele Merkel, sa kojom je razgovarao u četiri oka.

“Crna Gora i Njemačka potpuno saglasne-nema promjena granica na Balkanu”, poručili su Marković i Merkel.

Njemačka kancelarka poručila je da u razgovarali o sprječavanju korupcije, unapređenju bilateralnih odnosa, obnovljivim izvorima energije.

Ona je napomenula da je kod nje u posjeti nedavno bio predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, a da če nakon Markovića u Berlin doći i premijer Hrvatske Andrej Plenković. Merkel je napomenula da je sa Markovićem sazgovarala i o pitanju migranata, što je potvrdilo pisanje CdM-a da će se to pitanje naći listi prioritetnih pitanja premijera Markovića i njemačke kancelarke.

“Ragovarali smo o boljoj zaštiti spoljnih granica. Još ćemo bliže sarađivati. Ponudili smo pomoć i kada je riječ o unapređenju vladavine prava i borbi protiv korupcije”, poručila je Merkelova.

Prva zvanična posjeta premijera Markovića Njemačkoj bila je prilika za razmjenu mišljenja sa kancelarkom Merkel među ostalim na teme: bilateralnih odnosa i posebno privredne razmjene Crne Gore i Njemačke, ekonomske saradnje država Zapadnog Balkana, naročito u okviru Berlinskog procesa kao i evropskih integracija Crne Gore.

Marković je kazao da je razgovor oghrabrenje Crnoj Gori na putu ka EU.

“Zahavalni smo Merkelovoj na pokretanju Berlinskog procesa. Razgovarali smo o biletarlnoj saradnji na političkom nivou. Crna Gora je spremna da primjenjuje i poštuje standarde kada je riječ o razvoju demokratije. Otvoreno smo gvoorili o  nedostacima i slabostima, a koji se tiču borbe pritiv organiziovanog kriminala i korupcije, jačanju institucija. Ekonomska saradnja je ono što nas jako zanima u ovom trenutku. Razgovarali i o tome da njemački investitori budu prisutniji, posebno u sektorima važnim za CG”, poručio je premijer Marković.

U delegaciji Crne Gore je i ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj