DRAMATIČAN IZVJEŠTAJ PENTAGONA: Kina razvija strateške bombardere i obučava pilote za napad na SAD

Kineska vojska aktivno razvija flotu dalekometnih bombardera i vjerovatno obučava vojne pilote za vazdušne napade na SAD, navedeno je u novom izveštaju Pentagona.

Kako prenosi “Gardijan” u godišnjem izvještaju objavljenom u četvrtak istaknuti su napori Kine da pojača svoj globalni uticaj. Kina je povećala vojni budžet, a Pentagon je procijenio da je kineska vojna potrošnja prošle godine prešla 190 milijardi dolara.

– Tokom posljednje tri godine Narodno-oslobodilačka armija Kine brzo je proširila područje operacija bombardera i stekla iskustva u pomorskim regijama. Vojska vjerovatno trenira za napade na SAD i naše saveznike – objavljeno je u izveštaju.

Pentagon je takođe naveo da Kina razvija nuklearne sposobnosti na bombarderima dalekog dometa kao i to da su kineske vazdušne snage “dobile novu nuklearnu misiju”. – Upotreba nuklearno sposobnih bombardera bi prvi put Kini omogućila nuklearnu ‘trijadu’ sistema na kopnu, moru i u vazduhu – naveo je Pentagon.

Kako se navodi, očekuje se da bombarderi postanu funkcionalni u toku narednih deset godina.

U izveštaju je opisano i da su u augustu prošle godine šest kineskih H-6K bombardera prišli opasno blizu japanskom ostrvu Okinava gdje su smješete američke trupe.

Izveštaj je objavljen u vrijeme kada Kina i SAD planiraju da održe razgovore kako bi riješili probleme eskalirajućeg trgovinskog sukoba oko tarifa, koji prijeti da se pretvori u pravi trgovinski rat. Kineska ambasada u Vašingtonu nije bila dostupna za komentar, navodi “Gardijan”.

Ove godine su kineski bombarderi sletjeli i na vještačka ostrva u spornim vodama Južnog kineskog mora, što je takođe zabrinulo Pentagon.

U januaru je Pentagon stavio Peking zajedno sa Moskvom u centar nove strategije nacionalne odbrane. U posljednje vrijeme je bilo više tenzija između američke i kineske vojske, a u maju je američko Ministarstvo odbrane povuklo poziv Kini da učestvuje u međunarodnim pomorskim vojnim vježbama.

Napreduje i kineski svemirski program

Izveštaj Pentagona je rekao da će, uprkos projektovanom usporavanju ekonomskog rasta, zvanični odbrambeni budžet Kine do 2028. godine biti veći od 240 milijardi dolara. Takođe se navodi i da je kineski svemirski program ubrzano napredovao.

– Narodno-oslobodilačka armija Kine nastavlja da ojača svoje vojne svemirske kapacitete uprkos njenom javnom stavu protiv militarizacije svemira – piše u izvještaju.

Ovog mjeseca administracija predsednika Donalda Trampa objavila je ambiciozan plan za uspostavljanje novih “svemirskih snaga” kao šestog roda vojske do 2020. godine.

Jedan od argumenata u korist razvijanja takve sile jeste to što su američki rivali poput Kine izgleda sve spremniji da napadnu američke svemirske sposobnosti u slučaju sukoba.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj