ISTOČNI JERUSALEM: Izraelski policajci ubili Palestinca na ulazu u džamiju Al-Aksa

Izraelska policija ubila je jednog Palestinca zbog navodnog pokušaja napada hladnim oružjem na ulazu u kompleks Al-Aksa u Istočnom Jerusalemu.

Iz izraelske policije saopćeno je da je palestinski mladić napao policiju hladnim oružjem. Nije nikoga povrijedio, javlja Anadolu Agency. – Ubila ga je izraelska policija – potvrdili su.

Lokalni mediji navode da je riječ o 30-godišnjem Ahmedu Muhamidu. Desetine izraelskih policajaca je nakon ovog događaja upalo u kuću Muhamida u naselju Ayn Cerrar i ispitivalo članove porodice.

Nakon ikindija-namaza izraelska policija je u petak zatvorila sva vrata u Al-Aksi.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres iznio je četiri prijedloga za poboljšanje zaštite Palestinaca na područjima pod izraelskom okupacijom, od slanja promatrača do raspoređivanja policijskih i vojnih snaga na temelju UN-ova mandata, javlja AFP.

Ti su prijedlozi uvršteni u izvješće koje je UN-ova Opća skupština zatražila nakon eskalacije nasilja u Gazi, gdje je od kraja ožujka u izraelskoj vatri ubijen 171 Palestinac.

Glavni tajnik UN-a je istaknuo da je za svaki prijedlog nužna suradnja Izraelaca i Palestinaca. No čini se malo vjerojatno da će ih Izrael sve prihvatiti, konstatira AFP.

Još više snaga UN-a na terenu

Guterres u izvješću koje ima 14 stranica spominje ove četiri mogućnosti:

– osigurati “snažniju prisutnost UN-a na terenu” uz slanje promatrača ljudskih prava i promatrača za politička pitanja koji će morati podnositi izvješće,

– povećati humanitarnu pomoć i pomoć razvoju kako bi se “osiguralo blagostanje stanovništva”,

– osnovati civilnu promatračku misiju koja će biti prisutna na osjetljivim područjima, poput kontrolnih točaka i u blizini izraelskih kolonija, uz obvezu podnošenja izvješća o zaštiti,

– rasporediti policijske ili vojne snage na temelju UN-ova mandata radi pružanja fizičke zaštite palestinskim civilima.

Strah od američkog veta

Za UN-ov mandat za zaštitne snage bit će potrebna odluka Vijeća sigurnosti u kojemu Sjedinjene Američke Države mogu iskoristiti svoje pravo veta ne bi li spriječile donošenje odluka koje ne idu u prilog Izraelu.

UN se mora pojačano zauzimati za ostvarenje prava Palestinaca, dodao je glavni tajnik ocijenivši da financijska kriza u kojoj se našla agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) “jako zabrinjava”.

Potonja je zapala u velik proračunski deficit pošto joj je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa odlučila zamrznuti dio financijske pomoći.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj